A diplomás családosok jobban élnek, mint a szinglik

2010.01.24. 12:58 Módosítva: 2010.01.24. 13:39
Amerikában a családosok egy főre eső jövedelme nagyobb mértékben növekedett az elmúlt harminc évben, mint a házasságon kívül élőké, írja a The Washington Post a Pew intézet legfrisebb kutatására hivetkozva. Ebből az is kiderül, hogy 2007-ben a férfiak lényegesen nagyobb aránya vett feleségül nála magasabb iskolázottságú és nagyobb jövedelemmel rendelkező nőt, mint három évtizeddel korábban. Ilyen esetekben a nő a gazdasági döntéshozó a családban.

"Ha jobban szeretnél élni, végezz el egy egyetemet, és házasodj meg!" - ezt tanácsolta olvasóinak a minap a The Washington Post, amikor ismertette egy friss felmérés eredményét. A Pew intézet kutatása szerint a diplomával rendelkező emberek - azért, mert körükben ma már nagyobb hajlandóság tapasztalható a házasodásra - az utóbbi évtizedekben fokozták anyagi előnyüket a kevésbé iskolázottakkal szemben.

Nehéz egyedülállónak lenni

A Pew 30 és 44 év közötti, Amerikában született férfiak és nők helyzetét vizsgálta negyven évre visszamenőleg. D'Vera Cohn, a tanulmány társszerzője rámutatott: számos egyedülálló ember is nagyon jól keres, de általánosságban az mondható el, hogy a házasságban élők anyagi körülményei a vizsgált időszakban nagyobb mértékben javultak. 1970 és 2007 között a családokban az egy főre eső jövedelem gyorsabban nőtt, mint az egyedülállók bevételei.

Az inflációval kiigazított adatok szerint 1970-ben egy házasságon kívül élő férfi, illetve nő éves átlagjövedelme 57, illetve 30 ezer dollár volt, ezek az értékek 2007-re 66, illetve 49 ezer dollárra növekedtek. A házasoknál ezek az adatok nagyobb mértékben javultak. A házasságot választó férfiak és nők esetében az 1970-es adat 46, illetve 47 ezer dollár volt, amely 2007-ig 74, illetve 75 ezer dollárra emelkedett.

Ha a nő keres többet, ő a főnök

A kutatás érdekes eredményei között szerepelt, hogy 2007-ben a férfiak lényegesen nagyobb aránya vett feleségül nála magasabb iskolázottságú és nagyobb jövedelemmel rendelkező nőt, mint három évtizeddel korábban. A Pew felméréséből az is kiderült, hogy a kiemelkedő jövedelmű, férjüknél jobban kereső nőknek a házasságban nagyobb szavuk van a családi gazdálkodásában, a jelentősebb kiadásokról többnyire ők mondják ki a végső szót. A The Washington Post kiemelte, hogy 1970-ben a diplomások és nem diplomások nagyjából azonos aránya házasodott, ma már az előbbiek közül többen lépnek házasságra.