Erzsébet
1 °C
4 °C

A diplomás családosok jobban élnek, mint a szinglik

2010.01.24. 12:58 Módosítva: 2010-01-24 13:39:11
Amerikában a családosok egy főre eső jövedelme nagyobb mértékben növekedett az elmúlt harminc évben, mint a házasságon kívül élőké, írja a The Washington Post a Pew intézet legfrisebb kutatására hivetkozva. Ebből az is kiderül, hogy 2007-ben a férfiak lényegesen nagyobb aránya vett feleségül nála magasabb iskolázottságú és nagyobb jövedelemmel rendelkező nőt, mint három évtizeddel korábban. Ilyen esetekben a nő a gazdasági döntéshozó a családban.

"Ha jobban szeretnél élni, végezz el egy egyetemet, és házasodj meg!" - ezt tanácsolta olvasóinak a minap a The Washington Post, amikor ismertette egy friss felmérés eredményét. A Pew intézet kutatása szerint a diplomával rendelkező emberek - azért, mert körükben ma már nagyobb hajlandóság tapasztalható a házasodásra - az utóbbi évtizedekben fokozták anyagi előnyüket a kevésbé iskolázottakkal szemben.

Nehéz egyedülállónak lenni

A Pew 30 és 44 év közötti, Amerikában született férfiak és nők helyzetét vizsgálta negyven évre visszamenőleg. D'Vera Cohn, a tanulmány társszerzője rámutatott: számos egyedülálló ember is nagyon jól keres, de általánosságban az mondható el, hogy a házasságban élők anyagi körülményei a vizsgált időszakban nagyobb mértékben javultak. 1970 és 2007 között a családokban az egy főre eső jövedelem gyorsabban nőtt, mint az egyedülállók bevételei.

Az inflációval kiigazított adatok szerint 1970-ben egy házasságon kívül élő férfi, illetve nő éves átlagjövedelme 57, illetve 30 ezer dollár volt, ezek az értékek 2007-re 66, illetve 49 ezer dollárra növekedtek. A házasoknál ezek az adatok nagyobb mértékben javultak. A házasságot választó férfiak és nők esetében az 1970-es adat 46, illetve 47 ezer dollár volt, amely 2007-ig 74, illetve 75 ezer dollárra emelkedett.

Ha a nő keres többet, ő a főnök

A kutatás érdekes eredményei között szerepelt, hogy 2007-ben a férfiak lényegesen nagyobb aránya vett feleségül nála magasabb iskolázottságú és nagyobb jövedelemmel rendelkező nőt, mint három évtizeddel korábban. A Pew felméréséből az is kiderült, hogy a kiemelkedő jövedelmű, férjüknél jobban kereső nőknek a házasságban nagyobb szavuk van a családi gazdálkodásában, a jelentősebb kiadásokról többnyire ők mondják ki a végső szót. A The Washington Post kiemelte, hogy 1970-ben a diplomások és nem diplomások nagyjából azonos aránya házasodott, ma már az előbbiek közül többen lépnek házasságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?