Roubini: Nyártól vége a szárnyalásnak

2010.01.24. 14:16 Módosítva: 2010.01.24. 14:43
Az év második felében vége szakadhat a részvénypiacok szárnyalásának, nyilatkozta a Bloomberg Tv-ben a válság megjövendölése miatt elhíresült Nouriel Roubini. A jósprofesszor is beállt azok sorába, akik több fejlett ország eladósodottságának növekedése miatt az állampapírpiacba vetett bizalom megingására hívja fel a figyelmet.

Amennyiben helyesek a várakozásaim, úgy az idei év második felében lassulhatnak már az amerikai, európai és japán gazdaságok. Emiatt a legtöbb makrogazdasági adat negatív meglepetéssel szolgálhat, ami a részvénypiacok lefelé irányuló korrekciójához vezethet majd, mondta Roubini.

Adóssághegyek

A New York University professzora szerint a reálgazdaságban bár folyamatosan lehet a javulás jeleit tapasztalni, a részvénypiacok eközben már a csillagos egekbe szöktek. A nyersanyagpiaci korrekció esélye kicsi, amit a fejlődő országok felőli kereslettel magyaráz.

Roubini eközben a Forbesnak is publikált, melyben azt írja, hogy a gyenge gazdasági helyrerázódás és az elöregedő társadalom hatására egyre nő majd az adósságteher több fejlett országban is, mint például az USA-ban, Nagy Britanniában, Japánban és számos eurózóna tagországban.

Kína nem elég, de jó befektetés

Amennyiben az egyes országok inkább tovább folytatják az ultra laza gazdaságpolitikát a gazdasági növekedés támogatása miatt, minthogy a fiskális konszolidációra kezdenének fókuszálni, úgy a befektetők aggodalmukban szép lassan elhagyhatják a korábban biztonságosnak hitt kötvénypiacokat. Roubini szerint az USA és Japán pozíciója ilyen tekintetben a legerősebb.

Egy hongkongi pénzügyi konferencián Roubini azt mondta, hogy a kínai fogyasztók jelentőségének érdemi szintre emelkedéséhez még évtizedekre van szükség. Kína nem lehet egyedül a világgazdaság motorja, az exportorientáltságról a befelé fordulás irányába való elmozdulás hosszú folyamatnak ígérkezik.