Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bill Gates: Még évekig tart kimászni a pénzügyi válságból

2010.01.25. 23:07
Bill Gates, a Microsoft volt vezérigazgatója szerint évekig tart kimászni egy olyan súlyos pénzügyi válságból, amilyenbe Amerika 2008-ban keveredett, és a kormány nincs abban a helyzetben, hogy a kilábalást felgyorsíthassa.

Gates az ABC televíziónak adott hétfői nyilatkozatában úgy értékelte: az ország már túljutott a pénzügyi krízis legnehezebb szakaszán, de a gazdaság továbbra is gyenge állapotban van. Hosszú évekig tart majd a károk felszámolása; tartós munkanélküliséggel, hatalmas kormányzati deficitekkel és rekordszintű adóssággal kell számolni.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli az egy éve hivatalba lépett Barack Obama elnök teljesítményét, azt mondta: a kormány nagyon nehéz gazdasági helyzetet örökölt, és mára sikerült a pénzügyi piacokat stabilizálni. Most a lassú felépülés folyamata zajlik, mindenki csalódott ennek üteme miatt, de nem hiszem, hogy a kormány lényegesen változtathatna ezen és felgyorsíthatná a felépülést – mondta a világ leggazdagabb embereként is ismert Gates.

Véleménye szerint a kormány rövid távon nem tudja kimozdítani a gazdaságot, inkább hosszabb távú feladata van, például az oktatás fejlesztése. Hozzáfűzte, hogy Obama ezen a téren határozott, az állami oktatási szféra megújítására törekszik. Az üzletember arról is beszélt: támogatja Obamának azt a tervét, hogy megadóztassa a Wall Street-i bankokat. Az óriásira dagadt szövetségi költségvetést egyensúlyba kell hozni, ehhez pedig merész kormányzati cselekvésre van szükség, az adókat növelni, a központi juttatásokat pedig mérsékelni kell - mondta.