Szilárda
2 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Bill Gates: Még évekig tart kimászni a pénzügyi válságból

2010.01.25. 23:07
Bill Gates, a Microsoft volt vezérigazgatója szerint évekig tart kimászni egy olyan súlyos pénzügyi válságból, amilyenbe Amerika 2008-ban keveredett, és a kormány nincs abban a helyzetben, hogy a kilábalást felgyorsíthassa.

Gates az ABC televíziónak adott hétfői nyilatkozatában úgy értékelte: az ország már túljutott a pénzügyi krízis legnehezebb szakaszán, de a gazdaság továbbra is gyenge állapotban van. Hosszú évekig tart majd a károk felszámolása; tartós munkanélküliséggel, hatalmas kormányzati deficitekkel és rekordszintű adóssággal kell számolni.

Arra a kérdésre, hogyan értékeli az egy éve hivatalba lépett Barack Obama elnök teljesítményét, azt mondta: a kormány nagyon nehéz gazdasági helyzetet örökölt, és mára sikerült a pénzügyi piacokat stabilizálni. Most a lassú felépülés folyamata zajlik, mindenki csalódott ennek üteme miatt, de nem hiszem, hogy a kormány lényegesen változtathatna ezen és felgyorsíthatná a felépülést – mondta a világ leggazdagabb embereként is ismert Gates.

Véleménye szerint a kormány rövid távon nem tudja kimozdítani a gazdaságot, inkább hosszabb távú feladata van, például az oktatás fejlesztése. Hozzáfűzte, hogy Obama ezen a téren határozott, az állami oktatási szféra megújítására törekszik. Az üzletember arról is beszélt: támogatja Obamának azt a tervét, hogy megadóztassa a Wall Street-i bankokat. Az óriásira dagadt szövetségi költségvetést egyensúlyba kell hozni, ehhez pedig merész kormányzati cselekvésre van szükség, az adókat növelni, a központi juttatásokat pedig mérsékelni kell - mondta.