Judit
3 °C
7 °C

Maffiakézben az orosz kaviárkereskedelem

2010.01.25. 07:59
Húsz év alatt a kaviár ára Oroszországban az ezerszeresére emelkedett, de manapság már nem az állam, hanem a csempészbandák fölözik le a kaviár kivitelének hasznát - írta a Népszava.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint a szovjet korszakban volt esztendő, amikor a 2 ezer tonna fekete kaviár exportjából több bevétel származott, mint az arany és a gyémánt kiviteléből. A mai kapitalista Oroszország 1994-ben még másfél ezer tonna fekete kaviárt exportált, 1999-ben már csak 450 tonnát, 2003-ban 30 tonnát, aztán már: semmit.

A Szovjetunió széthullása után a tokhalban gazdag Kaszpi-tenger kiaknázását a szicíliai maffia és a kolumbiai drogkereskedők szervezettségével vetekedő bandák vették a kezükbe, amelyek több ezer csónakból álló hatalmas flottát építettek ki, és elsősorban a dagesztáni települések közreműködésére építenek az illegális kivitelben.

A Kaszpi-tenger kifosztása olyan sikeresen folytatódik, hogy a tokhalállomány a felére csökkent, belugából (viza) a korábbinál tízszer kevesebb van. A valamikori 50 ezer tonna tokhal helyett 1990-ben már csak 14 ezer tonnát, 1995-ben 2,9 ezer tonnát, 2001-ben 800 tonnát fogtak ki. A tudósok szerint a múlt század közepén a tokhalállomány 114 millió, a sőregtoké 90 millió volt. Ma együttvéve sincs több 45 milliónál. Az éves lehalászás ma már nagyobb, mint a természetes utánpótlás.

Eközben nemzetközi összefogás van kialakulóban a halállomány megőrzése érdekében. Kazahsztán elnöke még tavaly áprilisban kezdeményezte a tokhalhalászás tilalmát a Kaszpi-tengeren, Irán most felkarolta ezt a javaslatot, és felvette a hónap végére tervezett nemzetközi tanácskozás napirendjére. Türkmenisztán hajlik a megegyezésre, Azerbajdzsán inkább a tilalom fokozatos bevezetésének a híve.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?