Maffiakézben az orosz kaviárkereskedelem

2010.01.25. 07:59
Húsz év alatt a kaviár ára Oroszországban az ezerszeresére emelkedett, de manapság már nem az állam, hanem a csempészbandák fölözik le a kaviár kivitelének hasznát - írta a Népszava.

A lap hétfői számában megjelent cikk szerint a szovjet korszakban volt esztendő, amikor a 2 ezer tonna fekete kaviár exportjából több bevétel származott, mint az arany és a gyémánt kiviteléből. A mai kapitalista Oroszország 1994-ben még másfél ezer tonna fekete kaviárt exportált, 1999-ben már csak 450 tonnát, 2003-ban 30 tonnát, aztán már: semmit.

A Szovjetunió széthullása után a tokhalban gazdag Kaszpi-tenger kiaknázását a szicíliai maffia és a kolumbiai drogkereskedők szervezettségével vetekedő bandák vették a kezükbe, amelyek több ezer csónakból álló hatalmas flottát építettek ki, és elsősorban a dagesztáni települések közreműködésére építenek az illegális kivitelben.

A Kaszpi-tenger kifosztása olyan sikeresen folytatódik, hogy a tokhalállomány a felére csökkent, belugából (viza) a korábbinál tízszer kevesebb van. A valamikori 50 ezer tonna tokhal helyett 1990-ben már csak 14 ezer tonnát, 1995-ben 2,9 ezer tonnát, 2001-ben 800 tonnát fogtak ki. A tudósok szerint a múlt század közepén a tokhalállomány 114 millió, a sőregtoké 90 millió volt. Ma együttvéve sincs több 45 milliónál. Az éves lehalászás ma már nagyobb, mint a természetes utánpótlás.

Eközben nemzetközi összefogás van kialakulóban a halállomány megőrzése érdekében. Kazahsztán elnöke még tavaly áprilisban kezdeményezte a tokhalhalászás tilalmát a Kaszpi-tengeren, Irán most felkarolta ezt a javaslatot, és felvette a hónap végére tervezett nemzetközi tanácskozás napirendjére. Türkmenisztán hajlik a megegyezésre, Azerbajdzsán inkább a tilalom fokozatos bevezetésének a híve.