A csehek éltanuló szerepe halványul

2010.01.26. 10:23 Módosítva: 2010.01.26. 10:31
A cseh kormány további bevételnövelő, kiadáscsökkentő intézkedéseket helyez kilátásba a költségvetési egyenleg javítása érdekében, valamint azt célozva, hogy Csehország 2016-17-ben az eurózóna tagjává váljon - nyilatkozta tegnap Eduard Janota, cseh pénzügyminiszter. A Nemzetközi Valutaalap is tegnap hozta nyilvánosságra új prognózisát Csehországra vonatkozóan, amelyben az áll, középtávon sem valószínű, hogy a költségvetés hiánya a GDP 5 százaléka alá csökkenjen, ennek következtében az államadósság a következő 10 évben megduplázódik.

Csehországnak 2013-ig kellene az államháztartás hiányát a GDP 3 százaléka alá csökkentenie az Európai Bizottság túlzott deficit eljárása szerint, idén a hiány a GDP 5,3 százaléka lehet - áll a Bizottság tavaly őszi prognózisában. A cseh kormány tegnap elhalasztotta a szavazást az eurócsatlakozási tervezetről, mivel még további fiskális egyenlegjavító intézkedésekre van szükség, indokolta Jan Fischer pénzügyminiszter, mielőtt megküldenék jóváhagyásra az EU-hoz. Janota két tervezetet fog a kormánynak benyújtani, az egyikkel 2013-ban, a másikkal csak 2016-ban lehetne Csehország az eurózóna tagja - írja a Bloombergre hivatkozva a Portfolio.hu.

Csehországban jelenleg szakértői kormány működik, a rendes országgyűlési választások idén júniusban lesznek, megnehezítve a további megszorítások elfogadtatását, ugyanakkor az is valószínű, hogy az új kormány némileg más büdzsétervezettel áll majd elő. Így a mostani középtávú fiskális tervek, az euróbevezetési célkitűzés csak ennek fényében vehető tartósnak.

A cseh kormány legújabb előrejelzése szerint idén a gazdaság nem stagnál - ahogy a korábbiakban állt -, hanem kb. 1,3 százalékkal fog nőni az előző évhez képest.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) még ennél is optimistább a cseh gazdaság növekedését illetően, 1,5 százalékot várnak 2010-re. Ugyanakkor kedvezőtlenebb a fiskális helyzetkép megítélése. Az IMF tegnap megjelent vizsgálati anyaga szerint további fiskális konszolidáció nélkül a deficit középtávon megmarad a GDP5 százaléka körül, ennek következtében az államadósság a következő tíz évben megduplázódik és eléri az össztermék 60 százalékát. A közpénzügyek strukturális átalakításával, és évi 0,7 százalékos megtakarítással 2013-ra Csehország elérheti, hogy a költségvetés hiánya elérje a maastrichti követelmény szintjét, a 3 százalékot. Azonban még ez is kevés ahhoz, hogy az adósság mértékét hosszú távon visszafogja. Az eddig meghozott, főleg egyszeri egyenlegjavító tételek 2011-ben kifutnak - véli az IMF.