Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

A tőzsdei guru eséssel riogat

2010.01.28. 16:11 Módosítva: 2010-01-28 16:14:45
A híres tőzsdei hírlevélíró, Marc Faber szerint idén akár 20 százalékos visszaesés is jöhet az S&P500 indexben, a részvényárfolyamok ugyanis jelentősen elszakadtak a fundamentumoktól. A guru a múltban számos alkalommal adott jó befektetési tippeket, tavaly márciusban például részvényvásárlásra biztatta a befektetőket, mikor az S&P sokéves mélypontra zuhant.

Faber a Bloombergnek adott interjújában arra figyelmeztet, hogy az S&P500 indexben (az amerikai tőzsdén levő összes részvényt tartalmazó index, amelynek a mozgása határozza meg a világ börzéin a folyamatokat – a szerk.) idén 20 százalékos esés jöhet, miután az árazási szintek igencsak előreszaladtak. “A piac egyszerűen túlvetté vált. Eközben pedig a gazdaságban nem következett be lényeges javulás, sőt az elkövetkező hónapokban érkező makroadatok inkább kiábrándítóan hathatnak" - véli Faber, aki hozzátette, a múlt évi mesés tőzsdei hozamoknak idén mindenképpen búcsút mondhatunk.

“A rendszeres heti statisztikák igen vegyes képet mutatnak, a gazdaság stabilizálódott, azonban növekedés igazán nincs" - tette hozzá a Portfolio.hu beszámolója szerint. A guru szerint amennyiben az amerikai munkanélküliség a jelenlegi magas szinteken marad, a 2010-es évi vállalati profitok elmaradhatnak a várakozásoktól. Faber kiemelte, hogy a vállalati eredmények növekedését eddig elsősorban az agresszív költségcsökkentések segítették, a bevételi oldal továbbra is igen gyenge.

A szakértő elmondta, nem tudja megjósolni mely ágazatok lesznek lemaradók, azonban kiemelte, hogy a pénzügyi szektorban mostanság a gyengélkedés jelei mutatkoznak, ami mindenképpen óvatosságra intő jel. Faber szerint a bankpapírok piacán folytatódhat a lemorzsolódás, emellett az árupiaci szektor lehet még nyomás alatt a nyersanyagárak várható csökkenése következtében.

Faber szerint a korrekció előtt elképzelhető még némi hegymenet a tőzsdéken, mivel a március és az április szezonálisan általában erős hónapnak számít. A most 1100 pont környékén járó, de az elmúlt hetekben inkább csökkenő S&P500 akár 1250-1300 pontig is felkapaszkodhat, mielőtt beindul az esés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!