Szilvia
5 °C
16 °C

Roubini: Bizonytalanság van Magyarországon

2010.01.29. 11:38
Továbbra is jelentős a pénzügyi bizonytalanság a balti államokban, Magyarországon, Romániában és Bulgáriában - jelentett ki Nouriel Roubini világhírű amerikai közgazdász Davosban egy osztrák lapnak.

"Úgy látom, néhány kivételtől eltekintve továbbra is nagyon törékeny marad a helyzet Kelet- és Közép-Európában" - folytatta a gondolatmenetet a Der Standard pénteki számában megjelent interjúban. Roubini szerint a pénzügyi rendszer, az adósságteher és a fizetőeszközök alapvető túlértékeltsége továbbra is gondot jelent majd a térségben.

A pénzügyi válsággal kapcsolatban általánosságban úgy vélekedett: "minden ugyanúgy folytatódik, mint azelőtt". "Magas eladósodottság, a bónuszfizetéseket nem korlátozzák, a bankok mindent ugyanúgy folytatnak tovább" - fejtette ki. Mint mondta, nem túl sok, hanem túl kevés szabályozástól tart. Barack Obama amerikai elnök a jó irányba indult el a javaslataival, de nem megy elég messzire - vélekedett.

A következő években újabb "buborékok" kialakulására lehet számítani Roubini szerint, például a nyersanyag-szektorban.

Az eurózónáról úgy vélekedett: a periférián - Görögországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban - nagy gondot jelent a költségvetési hiány és a versenyképességi helyzet is. Strukturális reformokra van szükség a termelékenység és a nagyobb növekedés érdekében. Ez eddig nem történt meg, ami komoly gondokat okoz majd az euróövezetben - mondta.

Azokat a problémákat, amelyet az osztrák bankok kelet-európai jelenlétéből származtak, eddig sikerült kordában tartani, de a veszteségek még nem teljesen ismertek és a hitelpiacon továbbiakra is lehet számítani - figyelmeztetett a New York-i Egyetem professzora, aki azzal vált világszerte ismertté, hogy már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?