Konkrét eredmények nélkül zárt Davos

2010.02.01. 08:14
A politikusoknak nem sikerült megállapodnia a bankárokkal új pénzügyi szabályokról, de egymással sem a világkereskedelem fellendítéséről.

Míg éveken át a résztvevők szinte áhítattal hallgatták a legnagyobb bankok vezetőinek kinyilatkoztatásait, az idei davosi Világgazdasági Fórumon szinte ugyanilyen egységes volt irántuk az ellenszenv. A The Wall Street Journal szerint a nagy találkozó nem hivatalos jelszava az lett volna, hogy "Először is mészároljuk le a bankárokat!". Donald Moore, a Morgan Stanley európai főnöke szerint a korábbi fórumokon csak a terroristák voltak annyira népszerűtlenek, mint most a pénzemberek - idézi az üzleti lapot a Napi Gazdaság.

A magánbankok ellenzik tevékenységük ellenőrzésének megszigorítását és bónuszaik leszorítását, vagyis az állami beavatkozás minden formáját. Több mint harminc nagybank vezetői a hét végén zárt ajtók mögött egyeztették álláspontjukat, majd szombaton találkoztak képviselőik - élükön Josef Ackermann-nal, a Deutsche Bank vezérigazgatójával - a fórumon részt vevő pénzügyminiszterekkel, szakpolitikusokkal és jegybankelnökökkel, de nem sikerült megegyezésre jutniuk. A bankárok ugyan elismerték, hogy szükség van egy újabb válság kitörését megakadályozó intézkedésekre, és elképzelhetőnek tartották, hogy befizessenek egy olyan bankbiztosítási alapba, amelynek célja a bajba kerülő pénzintézetek megmentése - tehermentesítve ezzel a kormányokat -, de hangsúlyozták, hogy csak globális és egységes szabályozást tartanak elfogadhatónak. Ezzel elvben ugyan a politikusok egyetértenek, de Davosban is kiderült, hogy minden ország ragaszkodik a saját válságkezelő és -megelőző modelljéhez, még ha elismeri is mások helyességét. Ackermann figyelmeztette a fórum résztvevőit, hogy súlyos hibát követnek el, ha nem gondoskodnak arról, hogy erős pénzügyi szektoruk legyen, amely támogatni tudja az éppen csak megindult fellendülést, és később meg fogják bánni. Javasolta, hogy a G20 mellett hozzák létre a B20-at, az üzleti élet vezetőinek csoportját, hogy a gazdaság vezetői is hallathassák hangjukat, amikor a G20 összeül gazdaságpolitikájuk és pénzügyi szabályozásuk koordinálására.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke emlékeztette a bankárokat arra, hogy a pénzügyi válság alapvetően megváltoztatta a bankok és a kormányok közti viszonyt, mert az utóbbiak az adófizetők pénzét kellett felhasználják - és kockáztassák - a pénzügyi rendszer megmentése érdekében. A számos és eltérő pénzügyi szabályozási reform elvi szükségességén kívül abban egyetértettek a résztvevők, hogy a gazdaság talpra állásának kulcsa a munkahelyteremtés és a szabad kereskedelem - amivel nem sok újat mondtak. Hasonlóan megállapodás nélkül zárult Davosban 17 ország kereskedelmi miniszterének találkozója, amelynek célja az elakadt dohai világkereskedelmi forduló előmozdítása volt.