Megint egyre bizonytalanabb a Nabucco sorsa

2010.02.01. 08:03 Módosítva: 2010.02.01. 08:07

Nem építik meg a Nabucco gázvezetéket, ha a nyáron kezdődő kapacitástenderen nem jelentkezik elég vevő az azon keresztül érkező földgáz megvásárlására - idézte Werner Auli, az OMV gázágazatának vezetőjének nyilatkozatát a Napi Gazdaság. A Nabucco-konzorcium - amelynek az osztrák olajvállalat mellett a Mol, a Bulgargaz, a román Transgaz, a török Botas és a német RWE a tagja - a júliustól októberig tartó árveréseken akar szerződést kötni a becslések szerint 7,9 milliárd euróból, várhatóan 2015-re megépülő vezetéken szállított földgáz értékesítésére. A piac dönti el, hogy szükség van-e a Nabuccóra vagy sem - mondta Auli -, a tendereken kiderül, van-e elegendő kereslet; ha nincs, akkor nem lesz vezeték. A konzorcium ugyanakkor biztos benne, hogy lesz vevő a Nabucco gázára - tette hozzá. A beruházás elindításáról az év vége felé hozzák meg a végső döntést.

Az ilyen megjegyzések mellett nem javítja a projekt megítélését az sem, hogy egyelőre komoly nehézségekbe ütközik hitelt szerezni a Nabucco megépítéséhez - derült ki a Nabucco Gaz Pipeline GmbH ügyvezető igazgatója, Reinhard Mitschek budapesti nyilatkozatából. Emellett tovább folynak a találgatások arról is, hogy milyen forrásból szereznék be a gázt: az MTI-Eco idézi a Kommerszantot, amely egy bécsi gázkonferenciára hivatkozva arról ír, hogy első lépésben iraki és azerbajdzsáni gáz kerülne a vezetékbe, mivel a türkmenisztáni és a kazahsztáni beszerzés az erős orosz konkurencia miatt háttérbe szorult.

Ennek realitását viszont Ilham Alijev azeri elnök nyilatkozata kérdőjelezi meg. A davosi Világgazdasági Fórumon tartózkodó politikus - miközben támogatásáról biztosította a projektet - hosszasan fejtegette annak gyengeségeit. Mint elmondta, nem tudják, kivel tárgyaljanak a Nabuccóba szállítandó gázról, nem világos, hogyan fogják finanszírozni a vezetéképítést, hogyan állapítják meg a csőbe kerülő gáz árát stb. Azerbajdzsánnak tudnia kell, hogy komolyan veheti-e a Nabuccót, mivel 20 milliárd dollárt kell befektetnie a Shah Deniz-i mező fejlesztésébe, amely a vezetékbe kerülő gáz egyik forrása lenne.