A német kormány ismét fizet az adócsalókat lebuktató, ámde lopott adatokért

2010.02.02. 16:15 Módosítva: 2010.02.02. 18:30
A német pénzügyminiszter zöld jelzést adott az állítólagos németországi adócsalókat leleplező, lopott svájci banki adatokat tartalmazó DVD-lemez megvásárlására. Két éve hasonlóan döntött a kabinet, akkor a német posta vezére volt az egyik lebukott adócsaló.

Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter az Augsburger Allgemeinen című lapnak adott, kedden előzetesen ismertté vált interjújában arra utalt, hogy megveszik a németországi adócsalókat leleplező, lopott svájci banki adatokat tartalmazó DVD-t. "Elvben a döntés megszületett" - jelentette ki a miniszter, aki szerint a kormány nem is cselekedhetett volna másként.

Dalolnak

Megrémültek a németországi adócsalók, és tömegesen telefonálnak, hogy miként törleszthetik hátralékukat - értesült zürichi forrásokból a Financial Times Deutschland.

A német lapnak nyilatkozó svájci ügyvéd elmondta, hogy a múlt hét végén kirobbant adócsalási botrány nyomán sorra telefonálnak olyan német állampolgárok, akik svájci bankszámlákon tartják pénzüket. Az ügyvéd szerint a botrány hatására minden bizonnyal óriási lesz az utólagosan ugyan, de önkéntesen adózók száma, és köztük feltehetően olyanok is lesznek, akiknek a neve nem is szerepel a DVD-n rögzített listán.

Egy informátor a múlt hét végén 2,5 millió euróért ajánlotta fel a lemezt a német államnak. A DVD 1500, svájci bankszámlával rendelkező állítólagos német adócsaló adatait tartalmazza. Az informátor - akinek állampolgárságát hivatalosan nem közölték - előzetesen öt számlatulajdonos adatait rendelkezésre bocsátotta, és a hatóságok minden esetben megállapították az elkövetett adócsalást.

Két éve is fizettek, és sok pénzt kasszíroztak

Wolfgang Schauble emlékeztetett arra, hogy a német hatóságok 2 évvel ezelőtt is hasonló módon jártak el. "Most sem dönthetünk másként" - jelentette ki.

2008-ban a hírszerzés közreműködésével csaknem 5 millió eurót fizettek egy liechtensteini informátornak, aki mintegy 700 német adócsalót leplezett le. Akkor az önkéntes adózások, illetve a kirótt büntetések nyomán mintegy 170 millió euró folyt be az államkasszába. Akkor a német posta vezére volt az egyik legnagyobb „hal”, aki a hálóba akadt, nyomban le is mondott pozíciójáról. Ő egymillió eurós adócsalást követett el.

Nincs jogi akadály

A pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a lopott adatok megvételének nincs jogi akadálya. Emlékezetett arra, hogy a két évvel ezelőtti liechtensteini botrány kapcsán eddig egyetlen német bíróság sem emelt kifogást a lopott adatok bizonyítékként történő alkalmazása ellen.

Angela Merkel kancellár már korábban egyértelműen a lopott adatok megvásárlása mellett foglalt állást. A kancellár szerint az adócsalókat minden eszközzel, még ilyen áron is üldözni kell. "Minden józan ember tudatában van annak, hogy az adócsalókat felelősségre kell vonni" - hangsúlyozta Merkel.