Megregulázták a görögöket

2010.02.03. 13:25 Módosítva: 2010.02.03. 14:39
Elfogadta az Európai Bizottság szerdai döntésével azt a tervet, amelynek alapján Görögország 2012 végére a GDP 3 százaléka alá szorítja államháztartási hiányát a jelenlegi 13 százalékról. Görögországtól szerkezeti reformokat várnak, és a teljesítés menetének tervét napra pontosan. Közben Nouriel Roubini a görögök elé a mi példánkat állítja szerdai Financial Timesban megjelent publicisztikájában. Dr. Balsors szerint a görögöknek is a költségvetés kiadási oldalára kell koncentrálni, és azt is elképzelhetőnek tartja, hogy külső segítségre szorulnak majd, ami akár IMF-forrást is jelenthet.

Mint Joaquín Almunia pénzügyi biztos elmondta, az uniós végrehajtó testület azt szeretné, ha Görögország átfogó szerkezeti reformtervet készítene, amely hosszabb távon konszolidálja az államháztartást, kiküszöbölve a jelenlegi problémákat. Athénnak már március közepén számot kell adnia arról, hol tart a tervbe vett intézkedések megvalósításával.

A témáról Brüsszelben kiadott közlemény szerint a bizottság egy sor ajánlást is elfogadott, hogy biztosítsa a határidők betartását, valamint azt, hogy a kormány időben hajtja végre a reformprogramot a gazdaság versenyképességének visszaállítására. Az Európai Bizottság egyúttal jogsértési eljárást indított annak biztosítására, hogy a hatóságok tegyenek eleget a megbízható költségvetési statisztikák jelentésére vonatkozó kötelezettségüknek.

Az EU-tagországok pénzügyminiszteri tanácsa által még jóváhagyandó ajánlás arra is felszólítja Görögországot, hogy készítse el a bejelentett intézkedések végrehajtásának részletes naptárát az elkövetkező hetekben, beleértve a jövő évi és 2012-es lépéseket is. Almunia úgy vélte, hogy Görögország ambiciózus programot fogadott el a költségvetési egyensúlyhiány kiigazítására a gazdaság reformjára. Külön üdvözölte, hogy a kormány kész további intézkedéseket elfogadni.

A görög vezetés stabilitási programja a 2010-2013 közötti időszakra szól, idén 8,7 százalékos, jövőre 5,6, 2012-ben 2,8, 2013-ban pedig 2 százalékos hiánycélt tűz ki. A program konkrét költségvetési konszolidációs intézkedések egész csomagját tartalmazza. A bevételi oldalon szerepel például az adómentesség megszüntetése, a jövedéki adó emelése, az adócsalás elleni küzdelem fokozása. A kiadások terén a kormány csökkenteni fogja a közalkalmazotti juttatásokat, befagyasztja a munkaerő-felvételt, emellett csökkenti az állami szektor fogyasztási és működési kiadásait.

Almunia sajtótájékoztatóján kizárta, hogy Athénnak a Nemzetközi Valutaalaphoz kellene fordulnia támogatásért pénzügyi nehézségei miatt. Úgy vélte, az uniónak elegendő saját eszköze van ennek a problémának a megoldására. „Arra számítok, hogy lesz valamilyen külső pénzügyi segítség Görögország számára. A támogatás érkezhet közvetlenül az Európai Uniótól vagy az Európai Központi Banktól, de elképzelhető, hogy Görögország a Nemzetközi Valutaalaphoz fordul hitelcsomagért” - jelentette ki a világgazdasági válságot megjósló közgazdász, aki egyben az RGEMonitor elemzőcég elnöke a Bloomberg TV-nek adott nyilatkozatában.

A Financial Times szerdai véleményrovatában Nouriel Roubini és a Roubini Global Economics vezető elemzője, Arnab Das azt írják, hogy a válságnak még közel sincs vége, ennek legutóbbi példája a görög válság. A szakértők szerint a kötvényhozamok emelkedésével Görögország és a hozzá hasonló euróövezeti tagállamok számára az lenne a legjobb út, ha az ír, lett vagy magyar példát követnék a hiteles költségvetési programok kidolgozása során.

Ideális esetben a görög terveket támogathatná a Nemzetközi Valutaalap. Az EU által vezetett segítséget pedig az Európai Bizottság koordinálhatná, miközben az Európai Központi Bank nyújtana pénzügyi forrást - írják az elemzők a brit lapban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön