Lavinát indított el a német adócsalási ügy

2010.02.03. 12:18 Módosítva: 2010.02.03. 12:27
Önkéntes jelentkezésre szólította fel a svájci bankszámlával rendelkező német adócsalókat a pénzügyminiszter. Közben Ausztriát is érdekelné a Németországban eladásra kínált, lopott banki adatokat tartalmazó adathordozó, ha arra lehetne következtetni, hogy osztrák adócsalók adatai is találhatók rajta.

Az egyre dagadó, immáron a második nagy német adócsalási ügy kapcsán a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schauble az Augsburger Allgemeine című lapban azt tanácsolta az adócsalást elkövetőknek, hogy éljenek az önkéntes jelentkezés lehetőségével. Egyben megerősítette, hogy - mint beszámoltunk róla - az állam megvásárolja az adócsalási botrányt kiváltó, lopott banki adatokat tartalmazó DVD-t.

Megrémültek

Megrémültek a németországi adócsalók, és tömegesen telefonálnak, hogy miként törleszthetik hátralékukat - értesült zürichi forrásokból a Financial Times Deutschland.

A német lapnak nyilatkozó svájci ügyvéd elmondta, hogy a múlt hét végén kirobbant adócsalási botrány nyomán sorra telefonálnak olyan német állampolgárok, akik svájci bankszámlákon tartják pénzüket. Az ügyvéd szerint a botrány hatására minden bizonnyal óriási lesz az utólagosan ugyan, de önkéntesen adózók száma, és köztük feltehetően olyanok is lesznek, akiknek a neve nem is szerepel a DVD-n rögzített listán.

Az adójogi szabályok szerint a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülését biztosító, úgynevezett önfeljelentést lehet tenni mindaddig, amíg az érintett személyről a hatóság nem állapította meg adócsalás vétségét.

Mint beszámoltunk róla, néhány napja egy informátor 2,5 millió eurót kért a német államtól egy DVD-ért, amelyen 1500, svájci banki betéteik kapcsán adócsalást elkövető német állampolgár adatai szerepelnek, ám az adatokat lopással szerezte. A német kormány döntött: megveszi az adathordozót. Még a pénzügyminiszter előtt Angela Merkel kancellár is hangsúlyozta, hogy az adócsalókkal még ilyen áron is fel kell venni a harcot. Hasonlóan foglalt állást Thomas de Maiziere belügyminiszter is.

A hivatalos nyilatkozatok alapján tehát egyértelmű, hogy a kormány megvásárolja a felkínált DVD-t, már csak annak időpontja, illetve módozata nyitott. A pénzügyminiszter utalt arra, hogy mielőbb végére akarnak járni a dolognak, és a kormány egyeztetést kezdett a tartományokkal, az adóügyek ugyanis az utóbbiak hatáskörébe tartoznak. Mostanra pedig némiképp alábbhagytak az informátorral való egyezkedést bíráló hangok, és mind többen támogatják a kormány döntését. Különösen Merkel kancellár szerzett jó pontokat azzal, hogy az éles viták és a saját pártjában, a konzervatív CDU-ban is jelentkező bírálatok ellenére egyfajta hatalmi szóval a lopott adatokat tartalmazó DVD megvásárlása mellett tette le a garast.

Szorul a hurok

A Financial Times Deutschland értesülése szerint szorul a hurok a külföldi bankok útján adócsalást elkövetők nyaka körül. A szóban forgó ügyben - mint a lap írta - több svájci bank, illetve svájci székhelyű is érintett, köztük a Credit Suisse, a Julius Ba:r és a brit HSBC. Az újság arról is beszámolt, hogy az informátorral állítólag már hónapok óta folyt az egyezkedés, és a hatóságok - a korábbi hírektől eltérően - már ötnél jóval több bizonyított esetről tudnak.

Az állam két évvel ezelőtt egy liechtensteini adócsalási ügyben hasonló lépésre szánta el magát. Akkor a hírszerzés bevonásával csaknem 5 millió eurót fizetett ki egy informátornak, aki mintegy 700 német adócsalóra vonatkozó, lopott adatokat tartalmazó DVD-ket adott el a hatóságoknak. Később kiderült, hogy azokon több száz más nemzetiségű adócsaló adatai is szerepelnek. Akkor a legnagyobb „hal”, aki a hálóba akadt, a német posta vezére volt, aki nyomban le is mondott persze posztjáról. Az ügy kipattanása nyomán a büntetőjogi felelősségre vonás elkerülése érdekében százak éltek az önfeljelentés eszközével, és adóhátralékukat utólag fizették be. Az államkasszába ebből mintegy 150 millió euró folyt be, és a hatóságok most is hasonló összegre számítanak.

Ausztria is megvenné a DVD-t

Az ügy Németországon kívülre is elér. Ausztriát is érdekelné a Németországban eladásra kínált, lopott banki adatokat tartalmazó adathordozó, ha arra lehetne következtetni, hogy osztrák adócsalók adatai is találhatók rajta - jelentette a helyi sajtó.

Ha fennáll ez a helyzet, akkor Németországnak jogsegélyt kell nyújtania Ausztriának - mondta a pénzügyminisztérium szóvivője a Der Standardnak. A bécsi lapnak nyilatkozó jogászok szerint annak sem lenne jogi akadálya, hogy Ausztria megvásárolja a DVD-t, és hogy az adatokat felhasználja egy büntetőjogi eljárásban.

Az osztrák jog szerint a DVD megvásárlása nem minősülne orgazdaságnak, mivel az adat nem vagyontárgy. De még abban az esetben is felhasználhatnak bizonyítékokat az osztrák hatóságok, ha azokhoz jogsértő módon jutott hozzá az állam - jelentették ki büntetőjogi szakértők.