Hétvégén csak egy bankcsőd volt az USA-ban

2010.02.08. 08:07
Már-már szokatlannak nevezhető, hogy ezen a hétvégén csak egyetlen bank csődjéről tett jelentést az amerikai betétbiztosító, az FDIC. Az eheti áldozat a 1st American State Bank of Minnesota, melynek bezárásával 16-ra emelkedett az idén csődbe ment amerikai bankok száma. A bedőlő hitelek miatt ez a szám idén gyorsulva nőhet.

Mivel a bankok többségének betétállományáért 250 ezer dollár értékig az FDIC garanciát vállal, e bank betéteseinek sem kell tartaniuk attól, hogy pénzük veszélybe kerül. Ráadásul van más megmentő is: a csődbe ment bank mérlegéből 18,2 millió dollárnyi eszköz- és 16,3 milliós betétállomány a Community Development Bank kezébe kerül, amely veszteségmegosztási megállapodást kötött az FDIC-vel. Utóbbinak 3,1 millió dollárjába kerül a csőd.

A minnesotai pénzintézet csődjével idén 16 amerikai bank húzta le a rolót. Mint ismeretes, tavaly 140 bank ment csődbe, de ez a szám is elmaradt az 1992-estől, amikor 181 banknak intett búcsút Amerika. 1989-ben még ennél is több, 534 bank szüntette be tevékenységét.

Elemzők szerint idén még szép számmal várhatóak bankcsődök, a korábbi ezer körüli számnál azonban már jóval kevesebb, kétszáz körüli becslésekről szólnak a hírek. Ez mintegy 50 milliárd dollárjába kerülne az amerikai adófizetőknek az FDIC kasszáján keresztül. Sokan úgy vélik azonban, jövőre és 2012-ben következhet be a csúcs, így 2-3 év alatt végül elérheti Amerika az ezres számot a bankcsődök tekintetében.