Soha nem látott összegben fogadnak a befektetők az euró ellen

2010.02.09. 10:08 Módosítva: 2010.02.09. 10:13
Rekordösszegben fogadnak a piacon az euró további gyengülésére - írja a Financial Times a CME Group adataira hivatkozva. A közös európai valuta komor kilátása nem meglepő az euróövezeti adósságproblémák tükrében.

A kereskedők és hedge fundok közel 8 milliárd dollár értékben fogadnak az euró ellen, ami az eddigi legnagyobb shortállomány a közös európai valuta esetében - olvasható a brit üzleti napilapban. A cikk szerint a 7,6 milliárd dolláros nettó shortpozíció összege 40 ezer kontraktusból tevődik össze. (A shortolók az adott instrumentum, ez esetben az euró árfolyamának esésére spekulálnak, nyereségük abból származik, ha az euró árfolyama gyengül – a szerk.)

A rekordra emelkedő shortállomány is azt támasztja alá, hogy megingott a befektetők euróba vetett bizalma, mivel egyre inkább attól tartanak a piacon, hogy a görög költségvetési problémák megfertőzik a többi európai gazdaságot – számol be a Portfolio.hu az FT alapján.

A feszültség csillapítása érdekében a spanyol pénzügyminiszter és helyettese Londonba utazott, hogy megnyugtassa a kötvénybefektetőket. A brit napilap cikke felhívja a figyelmet arra is, hogy a spanyol állam idén 76,8 milliárd eurós forrás tervez bevonni a piacról, ami elmarad ugyan a tavalyi 116,7 milliárd eurós összegtől, azonban meghaladja az előzetes piaci várakozásokat. A hír az FT beszámolója szerint tovább emelte az államkötvények hozamát.

Közben persze a spanyol illetékesek részéről is elkezdődött a bűnbakkeresés: José Blanc miniszter például a pénzügyi spekulánsokat emlegette az euró gyengülése kapcsán és az apokaliptikus kommentárokat is kritizálta.

Az euróövezet gyengébb láncszemeinek (PIIGS országok) adósságával és közpénzügyeivel kapcsolatos aggodalmak komoly nyomás alá helyezték az eurót. A közös európai valuta dollárral szembeni jegyzése múlt szerdán még az 1,40-es szintek felett tartózkodott, pénteken pedig már 1,36 alatt is megfordult az árfolyam.

Az FT írása kiemeli, hogy a hétfői kereskedésben 10 000 pont alá nyomták az amerikai Dow Jones tőzsdeindexet a tengerentúlon, amire tavaly november óta nem volt példa.