Nem Rothschild áll a Rothschild birodalom élén

2010.02.10. 15:30

Soha nem fordult még elő a Rothschild-dinasztia 212 éves történetében, hogy a famílián kívülről nevezték volna ki a család tulajdonában lévő, 36 országban jelen lévő holding vezérigazgatóját. Ez most megtörténik: David de Rothschild pozícióját a 49 éves Nigel Higgins veszi át.

Higgins, aki 27 éve dolgozik együtt a Rotschildokkal, az elmúlt évtizedben a befektetési banki üzletág élén állt. David de Rotschild elnökként marad a vállalatnál, de a Financial Timesnak nyilatkozva elmondta: a válság utáni időszakhoz igazodva mindenképp meg akarták hozni a döntést, hisz amelyik szervezet statikus marad, arra csak visszafejlődés vár.

A Rothschild-dinasztia története 1798-ig nyúlik vissza, ekkor indította el legendás üzletét Nathan Mayer Rotschild, hasznot húzva a napóleoni háborúkból. Egy évtizeden belül testvéreivel már Párizsban, Bécsben, Nápolyban és Frankfurtban is rendelkezett bankházakkal. Jelenleg 900 befektetési bankárral dolgozik a Rothschild holding, tanácsadói, M&A és corporate finance tevékenységet is végez a cég. Privátbanki és vagyonkezelői tevékenységük kisebb volumenű.

Higgins szerint semmiképp sem forradalmi, inkább fokozatos fejlődést mutató változásról van szó a cég élén. Mivel a válságban számos befektetési bank hírneve megtépázódott, céljuk a piaci részesedésük növelése.