Soros György bízik a görögökben

2010.02.10. 10:28 Módosítva: 2010.02.10. 15:09
Egyelőre semmi sem biztos a Görögország (pénzügyi) megsegítésével kapcsolatban tegnap este felröppent hírek után, mivel a sajtóban jelzett egyik kulcsfontosságú információt cáfolták. Az ugyanakkor egyre biztosabb, hogy a "belengetett" görög megsegítésből visszalépni már nem lehet, inkább csak a segítségnyújtás konkrét módja, a résztvevők köre, illetve a bejelentés időzítése lehet kérdéses. Soros György szerint Görögország nem fog kilépni az euróövezetből.

A görögöknek nyújtandó eurózónabeli csomag esélyeit alaposan csökkentő nyilatkozatok láttak napvilágot délután háromnegyed kettőtől, amelyek hatására ismét jelentősen gyengült az euró. Nem lehet tudni, hogy ez a nyilatkozatdömping a felfokozott piaci várakozások tudatos hűtését, a befektetők elbizonytalanítását célozza, vagy egyszerűen a háttérben valóban komoly nézeteltérések húzódnak a segítségnyújtás lehetőségeiről, módjairól. Holnap kerül sor Brüsszelben az EU informális csúcstalálkozójára, az ennek előkészítésén dolgozó diplomáciai körökből szivárognak ki az éppen aktuális, egymásnak gyakran ellentmondó és folyamatosan záporozó információk.

Tegnap este azt jelezte egy német kormányforrásra hivatkozva a Reuters, hogy elvi szinten döntés született az eurózónában Görögország megsegítéséről (a konkrét mód várhatóan kétoldalú lesz), míg a Financial Times Deutschland azt jelezte, hogy Németország egy görög segélycsomagot készít elő. Emellett más nyilatkozatok is abba az irányba mutattak, hogy a segítségnyújtás már nem kérdés. Röviddel később azonban a német kormányszóvivő cáfolta az elvi szintű döntésről szóló hírt.

Késő este a Wall Street Journal internetes kiadása azt jelezte: Németország azt fontolgatja, hogy az Európai Unió hitelgaranciát nyújt Görögországnak, illetve más nehéz helyzetbe jutott eurózóna tagországnak. A döntést azonban elképzelhető, hogy nem ezen a héten (amikor az EU-csúcstalálkozó is lesz) hozzák meg. A lap azt is írta, hogy a német pénzügyi tárca a hitelgarancia nyújtás tervét az Európai Központi Bank elnökével, Jean-Claude Trichet-vel is egyeztette. Ezt később nem kívánta kommentálni a bank sajtóosztálya.

Egy német döntéshozó ma arról is nyilatkozott, hogy az elgondolás szerint "tűzfalat" kellene létrehozni az eurózónán belül azért, hogy a görög pénzügyi problémákból eredő fertőző hatást más országokban meg lehessen előzni. A Reuters elemzése szerint az egész eurózónán belüli vita, tárgyalássorozat a bajba jutott országok megsegítéséről végül oda vezethet, hogy mégiscsak igénybe kell venni a Nemzetközi Valutaalap segítségét.

Soros optimista

Biztos vagyok abban, hogy Görögország minden szükséges intézkedést meg fog tenni annak érdekében, hogy az euróövezet tagja maradhasson - jelentette ki Soros György a Bloomberg tudósítása szerint. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a keddi kereskedésben optimizmust váltott ki Görögország megmentéséről szóló sajtóértesülések és kijelentések. A befektetők ennek hallatán némiképp megnyugodtak, mivel az államháztartási problémák visszavethetik az egész euróövezet növekedését.

Remélem, hogy az Európai Unió, az Európai Központi Bank, az euróövezet megtalálja megoldást a segítségnyújtásra, ami nem lesz túl drága Görögország számára és ezáltal lélegzetvételhez juthat a súlyos válságban lévő ország - tette hozzá Soros. CMA DataVision adatai szerint ma 50 bázisponttal mérséklődött a görög államcsőd elleni biztosítás piaci ára (CDS-felár), és a megmentéssel kapcsolatos hírek a spanyol és portugál CDS-felárak csökkenését is elősegítették.

Úgy gondolom, hogy a piacok aggódnak az esetleges adósságválságtól és ennek középpontjában most Görögország áll - vélekedett Soros György. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a milliárdos befektető egymilliárd dollárt keresett 1992-ben a font elleni spekulációjával. Pozitív hangvételű nyilatkozatot adott ki tegnap este a Fitch hitelminősítő is az euróövezet kilátásáról. A szakértők szerint a piacok eltúlozták a görög járvány fertőzési kockázatát és nem valószínű az eurózóna felbomlása.

A Fitch szakértői szerint is megfontolandó lépés lenne, ha a gyenge euróövezeti tagállamok a Nemzetközi Valutaalap segítségét vennék igénybe.

Lőttek a kamatcsökkentésnek?

A magyar kamatcsökkentés mozgástere korlátozott a görög költségvetési válság forintra ható negatív hatásai miatt - tett elég egyértelmű utalást Bánfi Tamás Monetáris Tanács tag a kamatkilátásokra. Az MT leginkább laza monetáris politikát szorgalmazó tagjának kijelentése jelzésértékű, mivel a kamatcsökkentési tempó mérséklésére utalhat.

Amennyiben Görögország nem képes kezelni a helyzetet, az a feltörekvő piacokon - Magyarországot is ideértve - negatív hatást fog kifejteni, ami biztosan gyengíti a forintot - nyilatkozta a Bloombergnek adott interjújában kedden Bánfi Tamás, aki hozzátette: a külső kockázatok jelenleg kétségtelenül nagyobbak és ez korlátozhatja a jegybank mozgásterét.