Görög-csúcs lett az uniós találkozóból

2010.02.11. 21:41
A pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögországot támogató nyilatkozat lett a legfontosabb eredmény az európai uniós tagországok vezetőinek csütörtökön Brüsszelben tartott informális találkozóján.

A pénzügyi nehézségekkel küzdő Görögországot támogató nyilatkozatot fogadtak el csütörtökön Brüsszelben az Európai Unió állam-, illetve kormányfői, egyúttal pedig felszólították Athént, hogy valósítsa meg az elhatározott stabilitási programot. Támogatásukról biztosították a görög kormány erőfeszítéseit, azt az athéni kötelezettségvállalást, hogy minden szükséges lépést megtesznek - beleértve kiegészítő intézkedéseket is - a 2010-es, illetve a következő évekre szóló stabilitási program ambiciózus céljainak megvalósítása érdekében. Felszólították a görög kormányt, hogy szigorúan és határozottan hajtsa végre ezeket az intézkedéseket, és ebben az évben 4 százalékponttal csökkentse az államháztartási hiányt.

Az EU-országok vezetői felszólították a pénzügyminiszterek tanácsát, hogy február 16-i ülésükön fogadják el azokat a Görögországnak címzett ajánlásokat, amelyek az Európai Bizottság indítványain alapulnak, valamint a Görögország által bejelentett kiegészítő intézkedéseket.

"Az euróövezet tagállamai szükség esetén határozott és összehangolt lépést tesznek, annak érdekében, hogy megoltalmazzák az egész euróövezet pénzügyi stabilitását. A görög kormány nem kért pénzügyi támogatást" - olvasható a nyilatkozatban. A dokumentumból és Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök csúcs utáni nyilatkozatából az is kiderül, hogy a görög kormány továbbra sem kért pénzügyi támogatást.

A piacoknak nem csak szavak kellenének

Görögország képes túlélni külső finanszírozás nélkül is, de bármilyen segítség az euróövezeti tagoktól nem lenne "kidobott pénz" - hangsúlyozta Jean-Claude Juncker az euróövezeti pénzügyminiszteri csoport, az Eurogroup elnöke. Juncker elmondta: egyelőre még dönteni kell a pontos intézkedésekről. A tőzsdepiacokon a befektetőket eleinte bátorította, majd inkább lehangolta a Görögországnak ígért EU politikai segítség, mert az EU-ígéret egyelőre adós maradt a részletekkel, ezekre csak a jövő héten lehet számítani. A gyors döntés hiánya tovább gyengítette az eurót is.

Görögország az elmúlt harminc év legsúlyosabb válságával néz szembe. A 2009-es államháztartási hiányt a GDP 12,7 százalékára, az ideit 12,2 százalékra becsülik. A tavalyi államadósságot 113 százalékosra, ez év vonatkozásában pedig 124,9 százalékosra teszik. Görögország azt tűzte ki célul, hogy 2012-re a GDP 3 százalékában meghatározott euróövezeti küszöb alá szorítja az államháztartás hiányát.

Az uniós elnök Herman Van Rompuy kezdeményezte kormányfői találkozó hivatalos témái a következő tíz év átfogó gazdasági programjának előkészítése, a koppenhágai ENSZ-klímakonferencia tanulságainak levonása és a haiti helyzet volt. Tekintettel azonban Görögországnak az euróövezet stabilitására is kockázatot jelentő pénzügyi nehézségeire, kénytelenek voltak foglalkozni ezzel a témával is.

Bajnai környezetvédelmi lufitól óvott

Az Európai Uniónak el kell kerülnie, hogy a zöld szemléletű gazdaságfejlesztés során az internetbuborékhoz hasonló problémák alakulhassanak ki - hangoztatta Bajnai Gordon miniszterelnök az EU-tagországok állam- és kormányfőinek csütörtöki brüsszeli informális értekezletén. "Világossá kell tennünk: a zöld gazdaság nem jelentheti azt, hogy a gazdaság legfontosabb alapjait, a gazdaság fejlődésének legfontosabb mutatóit elfelejtjük, hogy a versenyképesség vagy a termelékenység fogalma... hátraszorul" - fogalmazott a kötetlen találkozó utáni sajtótájékoztatóján. Ha a koppenhágai klíma-csúcskonferenciát követő folyamat nem halad előre sikeresen, akkor azok az ösztönzők, amelyek zöld munkahelyeket teremthetnek, elmaradhatnak, és előállhat olyan helyzet, mint annak idején az internetbuborék kapcsán, az, hogy megfelelő piaci kereslet hiányában a buborék kipukkad - fejtette ki Bajnai.