Félnek a befektetők, kiáramlik a tőke

2010.02.12. 14:43
A Görögországgal kapcsolatos bizonytalanságból fakadó pesszimizmusnak köszönhető elsősorban közel 3 milliárd dollárt vontak ki a befektetők a feltörekvő piaci alapokból a szerdán zárult hét nap során. Ezt meghaladóan nem tett jót a piacoknak az sem, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke, Ben Bernanke azt mondta, hogy készen állnak a pénzcsapok elzárására. Az eurózóna vezető politikusai pedig egészen csütörtökig nem adtak egyértelmű jelzést a piacok számára, a bizonytalanság fenntartása pedig eladásokra késztette az ügyfeleket.

Már az elmúlt hetekben is érezni lehetett a feltörekvő piacokon, hogy valami megváltozott, a részvényalapok tőkeáramlási adatai ugyanis egyre növekvő tőkekiáramlásról tanúskodtak. A görög helyzet eszkalálódásától való félelem, valamint Ben Bernanke amerikai jegybankelnök nyilatkozata csak rátett erre az amúgy is pesszimista hangulatra, összességében a szerdán zárult hét nap során 2,9 milliárd dollárt vontak ki a befektetők.

Sokáig hezitált az Eu

A görög államcsődtől való félelem beárnyékolta a hetünket, a kóros kockázatkerülés az MSCI EM (Morgan Stanley Capital International Emerging Markets) indexet is a lejtőre küldte, a február 10-én zárult héten 4,2 százalékot esett az index. A befektetők számára az volt a legrosszabb, hogy az EU nem adott ki egészen csütörtök délutánig egy egységes nyilatkozatot a görög helyzetről, voltak olyan hivatalnokok akik már pénzügyi kimentésről beszéltek, míg voltak olyanok is, akik szerint nincs erről szó.

graf1

Talán sohasem fogjuk megtudni, hogy szándékosan cselekedtek így a politikusok, vagy csak tényleg ennyire nehezen mentek a háttértárgyalások, azonban a feltörekvő piaci befektetőknek nem kellett több a profitrealizáláshoz. A helyzet súlyosságát mutatja, hogy 19 hónapja nem volt ilyen mértékű tőkekiáramlásra példa az alapkategóriák összességét tekintve, hasonló dinamikára pedig csak 2008 végén, a nagyobb pánik idején volt példa.

A mi régiónk megúszta

Az összes alapkategóriától szabadultak az ügyfelek, viszont a legkisebb károkkal a hazánkat is magában foglaló, EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régió úszta meg a hetet. A befektetési jegy visszaváltók megbízásai 168 millió dollárral haladták meg a vásárlókét, azonban ez az ábrára tekintve nem volt annyira nagy érvágás, mint például 2009 végén, amikor az orosz olajspekuláció véget ért. A jövőre nézve bíztató, hogy az EU támogatásáról biztosította a görögöket, ezzel pedig effektíve kimondta, hogy nem hagyják bedőlni őket.

graf2

A feltörekvő ázsiai alapokból 650 millió dollárt vontak ki a befektetők, miközben egy héttel ezelőtt is 500 millió dolláros mínuszt láthattunk. Korábban is írtunk róla, hogy a kínai alapokat már több hete adták az ügyfelek, sokáig tartották magukat az indiai alapok, viszont a múlt héten ők is beadták a derekukat. Ha a két hetes tőkekiáramlást együtt nézzük, akkor egy éve nem volt ilyen rossz a helyzet. Egyelőre nem lehet tudni, hogy elegendő volt-e a befektetők számára az EU politikai támogatása (tehát jobb hetek következnek tőkeáramlás tekintetében), vagy a kedvezőtlen hangulatban tovább folytatódik a vagyon csökkenése.

A legrosszabbul a nem egy kifejezett régióban, hanem globálisan befektető alapok (GEM) jártak, innen a befektetők 1,8 milliárd dollárt vontak ki. A dinamika is itt volt talán a legkevésbé bíztató, hiszen az elmúlt három hétben a tőkekiáramlások nagysága fokozatosan emelkedett. Mivel a GEM régió komoly súlyt képvisel az összes alapkategória között, így érthető, hogy innen menekítették ki a legnagyobb összegeket az ügyfelek. Utoljára 2008 nyarán találkozhattunk hasonló helyzettel, a kockázatvállalási hajlandóság egyik jó mérőszámának tekinthető GEM régió tisztán mutatja, hogy inkább a biztonságra törekednek a befektetők.