Gyémántot is tört a válság

2010.02.15. 07:50

Felőrlődött a De Beers jövedelme a gyémánt-nagykereskedelemben mutatkozó túlkínálat és a visszaeső fogyasztói kereslet szorításában. A világ legnagyobb gyémánttermelője 2008-ban még 514 millió dollár nyereséget ért el, ám ez 2009-ben 220 milliós veszteségbe fordult. Az árbevétel 44 százalékkal, 3,84 milliárd dollárra zuhant. A 2008 szeptemberétől összeeső fogyasztás miatt a De Beers egy évvel ezelőtt kénytelen volt visszavenni gyémántbányái termelését, a kieső bevételek a vállalatot tőkeemelésre kényszerítették - írja a Napi Gazdaság.

A világ gyémánttermelésének 40 százalékát uraló társaság tegnap megerősítette, hogy egymilliárd dollár értékben bocsát ki új részvényeket, amelyeket három tulajdonosa, az Anglo American bányatársaság, a dél-afrikai Oppenheimer család és a cég legnagyobb bányáinak helyet adó Botswana kormánya részesedésük arányában - 450-400-150 millió dollár - jegyez le. A friss tőkéből csökkentik a vállalat négymilliárd dolláros adósságát, a maradék hárommilliárdot pedig - amelynek fele március végén lejáró hitelekből áll - átütemezik.

A De Beers tavaly az év utolsó három hónapjának kivételével a fogyasztás csökkenését tapasztalta, ugyanakkor Indiában és Kínában a karácsonyi szezonban már nőttek eladásai. A társaság óvatos előrejelzést adott 2010-re: a vásárlások különösen az említett két országban nőnek, ám a gazdasági kilábalás törékenysége miatt csak a kereslet fokozatos emelkedésére számítanak.