Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Orosz kézbe kerülhetnek az ukrán gázvezetékek

2010.02.16. 07:43

Oroszbarát lépéseket jelentett be Viktor Janukovics, az ukrán elnökválasztások győztese. Vezetése alatt Kijev tulajdonrészt ajánl Moszkvának az ukrán tranzitvezeték-hálózat birtoklásában, ami azt jelenti, hogy a Gazprom kezébe kerülhet a rendszer harmada, az E.On Ruhrgasé és a Gaz de France-é lehet másik harmada, míg a maradék marad állami tulajdonban - írja a Napi Gazdaság.

Ezzel valószínűleg az unió elveszti a lehetőséget arra, hogy az európai normákhoz igazítsa az ukrán gázszektor működését. Lekerül a napirendről Ukrajna csatlakozása a NATO-hoz, ehelyett Kijev a nyugati katonai szervezetet felváltó új európai biztonsági rendszer kidolgozására irányuló orosz kezdeményezést támogatja. Emellett megengedik a nagy szomszédnak, hogy fekete-tengeri flottája 2017 után is használja a Krím-félszigeten lévő bázisát.

Eközben gyengült a választások vesztese, Julia Timosenko kormányfő ellenállása: a hét végén bejelentette, hogy bár nem ismeri el ellenfele győzelmét, nem indít utcai demonstrációkat az eredmény megkérdőjelezésére. Az ukrán GDP annualizáltan hét százalékkal zsugorodott a negyedik negyedévben - jelentette a kijevi statisztikai hivatal.