Egymilliárd dollárt keresett manipulációval egy nagy alapkezelő cég

2010.02.23. 12:37
Legalább 600 millió dollárra perlik a világ legnagyobb alapját kezelő PIMCO-t, mert a gyanú szerint szinte teljesen felvásárolva a határidős kötvénypiacon egy bizonyos lejáratú kötvényállományt, súlyos károkat okozott a piacot shortoló tradereknek.

Elutasította az amerikai legfelsőbb bíróság a világ legnagyobb alapját kezelő PIMCO keresetét, így megnyílt az út az alapkezelő ellen indított, összesen mintegy 600 millió dolláros kártérítésről szóló per előtt. A gyanú szerint az alapkezelő visszaélve piaci erejével manipulálta a kincstárjegyekre vonatkozó határidős kontraktusok árfolyamát a chicagói tőzsdén - írja a BusinessWeek.

A gigászi alapkezelőt korábbi partnerei perelték be, akik szerintük jelentős veszteségeket szenvedtek el amiatt, hogy short (árfolyamesésre játszó) pozícióik zárása előtt a PIMCO felhajtotta az árfolyamokat. Az egyik kárvallott szerint az alapkezelő egymilliárd dollárt keresett ezeken az ügyeleteken, miután a gyanú szerint a 2005. júniusi lejáratú kontraktusok 87 százalékát felvásárolta.

2008-ban az alapkezelő legnagyobb alapját, a jelenleg több mint 200 milliárd dolláros Pimco Total Return Bond Fundot kezelő Bill Gross 2008-ban azt nyilatkozta, hogy "nem volt shortosok kirázása, ha ilyen nagy vagy, akkor egyszerűen a célpontjává válsz mindenféle jogi manőverezésnek".