no

Tüntetők körbefogták a görög tőzsdét

2010.02.23. 12:52 Módosítva: 2010.02.23. 12:57
Tüntetők zárták körbe az athéni tőzsde épületét. Az akció része annak a tiltakozássorozatnak, amely a hatalmasra duzzadt költségvetési hiány lefaragása miatt bejelentett megszorító csomag következménye. Ha nincs megszorítás, a görög állam csődbe is mehet.
athen250
A kormány tervezett megszigorító intézkedései ellen tiltakozó tömeg körbefogta az athéni tőzsde épületét, s emiatt nem indulhatott el a kereskedés, ami normális esetben közép-európai idő szerint 9.30-kor kezdődik.

A tüntetés szervezői azt mondták, hogy egész nap fenntartják a tőzsdeépület blokádját. Ugyanakkor a Reuters hírügynökség arról számolt be, hogy sikerült aktiválni az elektronikus kereskedési rendszert, a tőzsde alkalmazottai azonban nem jutottak be az épületbe.

A tüntetés - amelyet a kommunista párt támogatását élvező szakszervezeti szövetség szervezett - az előfutára a főbb szakszervezetek által keddre meghirdetett 24 órás általános sztrájknak. A sztrájk gyakorlatilag megbéníthatja az egész országot, mivel a közintézményektől kezdve a tömegközlekedésen át a bankokig és a médiáig gyakorlatilag minden területre kiterjed.

Ez már a második nagy munkabeszüntetés azóta, hogy a kormány február elején bér-és adóreformot jelentett be. A felduzzadt államadósság és a magas deficit okozta problémákat - főként a fizetésképtelenség veszélyét - a kormány sokkterápiával kívánja elhárítani. A dohányáruk, italok és az üzemanyag jövedéki adóját már jelentősen megemelték, az állami szférában fizetéscsökkentést, illetve bérbefagyasztást terveznek, és szó van egyebek között az általános forgalmi adó mértékének növeléséről, a szociális juttatások szűkítéséről és a nyugdíjkorhatár emeléséről is.

athen450

A megszorításokra azért van szükség, mert nagyon elszaladt a görög költségvetési hiány, tavaly jóval a GDP tíz százaléka fölé duzzadt a deficit, és az államadósság is magas, a piacon pedig egyre többen vélik úgy, hogy az eurózóna-ország csődbe mehet. Az EU-val már hetek óta folynak a tárgyalások, ám Brüsszel csak feltételekkel hajlandó segíteni a görögöknek, azoktól a költségvetési hiány nagyméretű lefaragását várja el. Persze nem a jótékonyság vezeti az EU döntéshozóit, német és francia bankoknak sok százmilliárd eurónyi befektetésük van Görögországban.