Zsófia
17 °C
21 °C

A düsseldorfi kormány megvásárolta az adócsalók nevét tartalmazó CD-t

2010.02.26. 21:20
Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormánya megvásárolta az adócsalók adatait tartalmazó CD-t: a düsseldorfi pénzügyminisztérium 2,5 millió eurót fizetett az adathordozóért. A kompaktlemez 1400 adócsaló adatait tartalmazza.

Az adócsalók egész Németországban élnek. A névsor a hozzá tartozó bankszámlák azonosítójával  a Credit Suisse svájci bankóriás adatbázisából származik - írja a Spiegel online.

Eközben a baden-württembergi tartományi kormány bejelentette, hogy nem hajlandó megvásárolni a neki is felajánlott (lopott) adatokat. Stuttgartban koalíciós szakítópróbát képez az ügy, mivel a kereszténydemokraták (CDU) hajlanának a "lopott jószág" megvételére, partnerük, a liberális FDP viszont vehemensen ellenzi azt.

A CD megvásárlása, amely az utóbbi napokban egyre valószínűbbé vált, valóságos bűnbánathullámot indított el Észak-Rajna-Vesztfáliában. Az elmúlt hét nap során csaknem megkétszereződött az önfeljelentők száma - azoké, akik írásban bevallották az adóhivatalnak, hogy eltitkolták jövedelmük egy részét. "Az önfeljelentések száma egy hét alatt 572-ről 1066-ra emelkedett" - közölte pénteken a tartományi pénzügyminisztérium.

Bajorország még nem döntött a felajánlott CD megvásárlásáról, de a nagyobbik müncheni kormánypárt főtitkára pénteken síkraszállt a vételért. Alexander Dobrindt (CSU) szerint a lemezt már csak azért is meg kell szerezni, mert "felelősséggel tartozunk mindazoknak, akik tisztességesen és az előírásoknak megfelelően fizetik az adójukat. Az államnak kötelessége azonosítani és felelősségre vonni azokat, akik adót csalnak" - hangoztatta a Keresztényszociális Unió főtitkára az Augsburger Allgemeine című lap szombati kiadásában.