Egész Görögországban sztrájkolnak

2010.03.05. 11:30 Módosítva: 2010.03.05. 14:38
Közalkalmazottak ezrei léptek 24 órás sztrájkba Görögországban pénteken a kormány hét közepén bejelentett újabb gazdasági megszorító intézkedései ellen tiltakozva. A görög parlament pénteken dönt a kormány tervezett intézkedéseiről.

Görögország két legnagyobb városában 24 órára leállt a tömegközlekedés, miközben egynapos sztrájkot tartanak a vasúti dolgozók, a tanárok és az állami televízió, valamint a hírügynökség újságírói.

Sztrájkolnak az önkormányzati dolgozók is, az állami kórházak és a villamos művek alkalmazottai pedig csak az elégséges szolgáltatást biztosítják. Emellett a két legnagyobb görög szakszervezet, a magánszektor és az állami szektor dolgozóit tömörítő GSEE és az ADEDY három órás munkabeszüntetésre szólította fel a tagjait pénteken. Ez kihat a bankok, az állami távközlési vállalat és más szolgáltató cégek működésére.

A három órás munkabeszüntetési felhíváshoz csatlakoztak a légiirányítók is. Emiatt az Olympic Air és az Aegean Airlines több tucat járatát törölték, közel negyven másik pedig késéssel indul, illetve érkezik. A két nagy szakszervezet magyar idő szerint 12 órakor kezdi meg a tüntetést a parlament előtt.

A görög kormány kedden 4,8 milliárd eurós költségvetési bevételnövelő intézkedéseket jelentett be, részben az állami alkalmazottak bérének és prémiumainak a csökkentésével, az üzemanyagok és a szeszesitalok áfájának a növelésével.

Pénteken hozták nyilvánosságra azt a felmérést, amely szerint a közalkalmazottak 90 százaléka, a magánszektorban dolgozók 76 százaléka és a nyugdíjasok 68 százaléka ellenzi a kormánydöntést.–

Könnygázt vetettek be a rendőrök a tüntetők ellen pénteken Athénban, ahol a kormány megszorító intézkedési ellen sorozatos megmozdulások vannak. Az AFP helyszínen tartózkodó tudósítójának jelentése szerint a pénteki összecsapás azt követően robbant ki, hogy megtámadtak és megsebesítettek egy szakszervezeti vezetőt.

Az egyik görög tévé felvétele szerint két férfi forró kávét és vizet locsolt Jannisz Panagopuloszra, a legnagyobb görög szakszervezet, a GSEE vezetőjére, aki éppen beszélt a parlament előtt összegyűlt tüntetőknek. Röviddel később egy harmadik férfi odalépett hozzá és megütötte a szakszervezeti vezetőt. A feldühödött tömeg erre rátámadt a parlamentet védő rendőrökre, akiket megdobáltak, mire a rendőrök könnygázzal válaszoltak. Egyelőre nem tudni, hogy vannak-e sérültek. Az incidens idején több ezren gyűltek össze a parlamentnél, miközben a képviselők a megszorító intézkedésekről vitatkoztak.