Kína lehet a következő világválság gócpontja

2010.03.05. 10:05
Rejtett kockázatokat hordoznak a kínai bankok - figyelmeztetett Wen Jiabao kínai miniszterelnök, ígéretet téve arra, hogy megálljt parancsolnak az ingatlanspekulációnak a távol-keleti országban, és megpróbálják a kínai gazdaságot a fogyasztás irányába mozdítani. Hogy ez nem lesz egyszerű feladat, jól érzékeltetik azok a vélemények, melyek szerint Kína egy következő világgazdasági válság gócpontja lehet.

Számos feltűnő problémával kell szembenéznie a kínai gazdaságnak - mondta Wen a Nemzeti Népi Kongresszushoz intézett beszédében - hasonlóakkal, amilyenekkel az amerikai gazdaság szembesül. Utalt a termelésben lévő túlzott kapacitások és a paraszti termelés gyenge jövedelmezőségének kettősségére, és kifejtette: a kínai kormány egyértelmű célja most, hogy átbillentse a gazdaságot a befektetések és infrastrukturális beruházások felől a fogyasztás irányába - tudósított a Bloomberg.


A kormány jelezte: 2010-ben 8 százalékkal növelik az egészségügyi és szociális kiadásokat, csökkentik viszont a közlekedési kiadásokat, segítve a fogyasztás beindulását. A költségvetési hiány a GDP 2,8 százalékára fog rúgni, a növekedést az elmúlt öt évhez hasonlóan 8 százalékosra, az inflációt pedig 3 százalékosra becsülik. Ami a hitelezést illeti, idén 22 százalékkal 7500 milliárd jüanra szeretnék csökkenteni az új kihelyezéseket a döntően állami befolyású kínai bankszektorban. Mint kiderült: a pénzkihelyezés nagy része az ingatlanárakban csapódott le, amelyek januárban még nagyobb mértékben nőttek, mint az előző 21 hónapban bármikor. Ennek most szigorúbb hitelezési politikával és adópolitikai lépésekkel kívánnak véget vetni. Hogy mennyire lehetnek sikeresek ebben, azt nagyban befolyásolhatják a közelgő kínai választási küzdelmek - figyelmeztetnek elemzők.
Tavaly 9590 milliárd jüan hitellel árasztották el a kínai bankok a gazdaságot, túlfűtve ezzel a gazdaság egyes szegmenseit, és 10,7 százalékra pörgetve 2009 utolsó negyedévében a GDP-növekedést. Többen figyelmeztettek már ennek veszélyeire: Kenneth Rogoff közgazdász szerint tíz éven belül a Wen által kijelölt nyolcról két százalékra csökkenhet a kínai gazdaság növekedése, amennyiben a hitellel fűtött buborék kipukkan. Victor Shih, a Northwestern University közgazdásza szerint pedig 2012-ben "legrosszabb esetben" válság alakulhat ki Kínában. 
Mások jóval optimistábbak: Jing Ulrich, a JPMorgan Chase egyik hongkongi vezetője szerint a kínai összeomlás csak egy mítosz, kutatásaik alapján ugyanis nem jellemzőek Kínára azok a jelzáloghitelezési folyamatok, amelyek Amerikában az ingatlanpiaci válsághoz vezettek, sőt, az államadósság-kockázatok is kevésbé komolyak, mint azt többen sugallják. 
A kínai bankok értik a kormány szavát: februárban sorra érkeztek olyan hírek, melyek szerint egyes piaci szereplők nem csak hogy leállították hitelezésüket, de már odaítélt hiteleket is visszavontak. Jiang Jianqing, az egyik legnagyobb bank, az Industrial & Commercial Bank of China elnöke most jelezte: a pénzintézet különösen a helyi kormányzatok finanszírozásában lát kockázatokat, ezért visszafogja idén hitelexpanzióját. Hasonlóképpen nyilatkoztak a Bank of China részéről is.