Lengyel roham az eruóhitelekért

2010.03.11. 07:53

Az, hogy alaposan ráfizettek a svájcifrank-alapú jelzálogkölcsönökre, nem tartja vissza a lengyeleket attól, hogy most az euróra vessék rá magukat, ami komoly aggodalmat kelt a bankfelügyeletben, nehogy megismétlődjön az éppen múlóban levő válság okozta tömeges fizetésképtelenné válási hullám - írta a Gazeta Wyborcza, a vezető lengyel napilap.

A múlt év közepére a lengyel bankok többsége teljesen megszüntette a valutaalapú hitelnyújtást, ma viszont már a 20 vezető pénzintézetből 14 nyújt euróhitelt, ráadásul egyre enyhítik a feltételeket is. Heten közülük már az ingatlan értéke 100-110 százalékának megfelelő jelzáloghitelt is adnak euróban - írja a Napi.

Az ügyletben részt vevő mindkét fél részéről racionális az euró mellett dönteni. Az euróhitel kamata 10-15 százalékkal alacsonyabb a zlotyénál, és míg a közös valutában adott kölcsönön a bank haszna átlagosan 3,1-3,3 százalék, a zlotyn csak 2,2-2,5 százalék. Természetesen még közel sem állt helyre az a válság előtti állapot, amikor a jelzáloghitelek közel 80 százalékát svájci frankban jegyezték.

Jelenleg - a hitelinformációs iroda adatai szerint - a bankok havonta mintegy 12 ezer hitelt nyújtanak zlotyban és csak 3 ezret valutában, de az arányok már változóban vannak. Éppen ezért nyugtalanítja ez a folyamat a bankfelügyeletet, amely - az állampolgárokkal ellentétben - még nem felejtette el, hogy a válságban, amikor 2 zlotyról 3,3 zlotyra ment fel a svájci frank ára, tízezrével váltak fizetésképtelenné a lengyelek, akik ebben a valutában vettek fel jelzálogkölcsönt. Krzysztof Broda, a pénzügyi felügyelőbizottság (KNF) tagja elmondta a Gazetának, hogy az egyik elképzelés szerint az ilyen kölcsönök folyósításakor magasabb tartalékképzésre köteleznék a bankokat. A szervezet már három évvel ezelőtt kiadott egy olyan ajánlást, amely kötelezte a bankokat a valutakölcsönt felvevők hitelképességének alaposabb vizsgálatára - ennek azonban nem volt hatása.

Az euróra való átállás folyamatát azonban valószínűleg lassította a KNF következő, februári ajánlása, amelynek értelmében a hitelt nyújtó banknak ellenőriznie kell, képes lesz-e törleszteni a kölcsönt felvevő akkor is, ha 20 százalékot esik a zloty árfolyama. A Money.pl gazdasági hírportál összehasonlította a vezető bankok ajánlatait, és egyértelműen csak ajánlani tudja az euróban történő hitelfelvételt, de felhívta a figyelmet: érdemes tájékozódni, mert az egyes bankok között a havi törlesztés összege akár 30 százalékkal is eltérhet.

Bár szakértők szerint az euróhitelek népszerűsége sosem fogja utolérni az egy évvel ezelőtti svájci frankét, de azt is biztosra veszik, hogy a zlotyt megszorongatja. Ráadásul abban is biztosak, hogy a hitelt felvevők nyugodtan alhatnak, mert nincs kilátás drasztikus változásokra az euró árfolyamában. A jelzáloghitelek alakulását erősen figyelemmel kíséri az ingatlanpiac, hiszen a kölcsönök meghatározzák a keresletet, és a jelek egyelőre jó irányba mutatnak. Februárban az üzletkötések száma 15 százalékkal meghaladta a januárit és 47 százalékkal a tavaly februárit.