IMF: Görögországnak nincs szüksége a Valutaalap pénzügyi segítségére

2010.03.12. 22:01
Nagyon kemény dió lesz Görögország számára az a nehéz stabilizációs program, amelynek végrehajtására kényszerül a súlyos pénzügyi problémák miatt - vélekedett John Lipsky, az IMF vezérigazgató-helyettese, aki tudomásul vette, hogy a Valutaalap nélkül akarják rendezni a görög válságot.

Görögországnak nincs szüksége a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi segítségére, európai és görög vezetők legalábbis világossá tették, hogy az IMF nélkül akarják kezelni a görög pénzügyi válságot - mondta John Lipsky, az IMF vezérigazgató-helyettese pénteken.

"Részünkről ez rendben van" - fogalmazott a kaliforniai Palo Altóban rendezett gazdasági konferencián a pénzintézet második számú embere.

Hozzátette, az IMF technikai tanácsadással segíti Athént.
Lipsky szerint "nagyon kemény dió" lesz Görögország számára az a nehéz stabilizációs program, amelynek végrehajtására kényszerül a súlyos pénzügyi problémák miatt.

Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) francia elnöke úgy vélte, érdemes tanulmányozni azt a javaslatot, amely szerint az IMF mintájára létre kellene hozni egy Európai Monetáris Alapot. Egy ilyen alapról azonban szerinte a tagországok kormányainak kellene dönteniük, nagyon szigorú feltételrendszert szabva. Az ötletet - amellyel a görög adósságválság nyomán állt elő több akadémikus - Angela Merkel német kancellár is támogatta (már korábban).

Trichet bátornak nevezte Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő megszorító lépéseit, amelyek szerinte meg fogják győzni a piacokat arról, hogy Görögország jó irányban halad.

John Lipsky a fórumon megállapította: sok optimista jel utal a világgazdaság rendbejövetelére, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy komoly gondot jelent az emelkedő munkanélküliség. Véleménye szerint 2011-ben is folytatódni fog a munkahelyek megszűnésének folyamata.

Utalt rá, hogy az eddigi gazdasági felépülés a szokatlanul nagy fokú állami költekezésen alapult, és a tartós növekedés helyreállításához az állami szektortól ezt a szerepet idővel át kell majd vennie a magánszféra által támasztott keresletnek.