Vége lesz a frankhitelnek?

2010.03.19. 07:26
Kelet-európai bankárok, felügyeleti hatóságok képviselői és a pénzügyi élet más szereplői gyűlnek össze pénteken Athénban, hogy az első koordinált lépést tegyék meg a lakossági devizahitelezés egyes formáinak leállítására - értesült a Reuters. Az euróhitelezést egyelőre nem korlátoznák.

A Bécsi Kezdeményezés néven ismert, pénzügyi szereplőkből álló csoport a lakossági devizahitelezés korlátozásáról tanácskozik holnapi informális találkozóján Athénban. Úgy tudni, a témában legelkötelezettebb Európai Központi Bank, valamint az EBRD és az IMF képviselői is jelen lesznek. A tervezett javaslatcsomag az euró és dollár alapú hitelezést kivéve betiltaná a devizahitelezést - praktikusan ez a svájci frank- és japán jen alapú hiteleket jelentheti.

A találkozón a posztkommunista országok pénzügyi problémáinak kezeléséről is egyeztetnek, az euróhitelek problémáinak megvitatását azonban várhatóan elnapolják, hisz ez a téma hosszabb egyeztetést igényel - írta meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a hírügynökség.

A Reuters arról is megemlékezik: az érintett országok közül egyedül Magyarország tett lépéseket az euró-jelzáloghitelezés korlátozására, illetve a lengyel felügyelet, a KNF jelezte múlt héten, hogy hasonló lépést fontolgat. A kelet-európai országok többségében 30-70 százalék a devizahitelek aránya, különösen népszerűek ezek a konstrukciók a jelzálog- és autóhitelezésben.

A Bécsi Kezdeményezés legutóbb az EBRD által kezdeményezett decemberi fórumon tárgyalt a devizahitelezés jövőjéről. Bár három hónap eltelt azóta, még nem tudni, közvetlen adminisztratív tiltással, vagy közvetett módon, a szigorúbb tőkekövetelmények révén lehetetlenítenék el a bankok devizahitelezését, esetleg a megbélyegzés eszközéhez nyúlnának. A Bécsi Kezdeményezéshez tartozó bankok - köztük az UniCredit, a Raiffeisen International, az Erste Group, az Intesa SanPaolo és a Societe Generale azonban önkéntes alapon kötelezettséget vállalhatnak a hasonló hitelezési gyakorlattal való felhagyásra.

Magyarországon az AXA és az Aegon Hitel kivételével egyetlen hitelintézet sem nyújt már svájci frank alapú hitelt.