Bankárok kerültek rács mögé

2010.03.24. 10:22
Hat brit személyt tartóztattak le bennfentes kereskedés vádjával Londonban, amelyek közül kettő vezető londoni pénzügyi cégek dolgozója volt - közölte a brit pénzügyi felügyelet.

Hat ember tartóztattak le azzal a gyanúval, hogy régóta folytattak szofisztikált bennfentes kereskedést - közölte a brit pénzügyi felügyelet (FSA). A hat személyből kettő vezető londoni pénzügyi cégnél dolgozó szakértő, egy pedig egy hedge fund alkalmazottja a közlemény szerint. Neveket egyelőre nem ad ki az FSA.

A felügyelet közleménye szerint felmerült a gyanú, hogy a pénzügyi szakértők közvetlenül, vagy egy szereplő közvetítésével kereskedőknek bennfentes információkat juttattak el, akik ennek megfelelően kereskedtek és így jelentős profitokat könyveltek el.

A brit pénzügyi felügyeletet a törvényhozók gyakran kritizálták, miszerint nem tett eleget a bennfentes kereskedés megfékezésére. Az elmúlt hetekben aktívabban lépett fel az FSA: a közelmúltban megnyert egy pert, aminek eredményeként egy brókert börtönbüntetésre ítéltek, a múlt héten pedig egy egykori bankár ellen indított pert.

A vizsgálatok még 2007-ben kezdődtek meg a letartóztatott személyekkel kapcsolatban. Az FSA közleménye szerint ez volt a felügyelet valaha volt legnagyobb vizsgálata bennfentes kereskedés ügyében.