Négy évet csúszhat a Nabucco

2010.03.25. 09:59 Módosítva: 2010.03.25. 13:34
Négy évet csúszhat a Nabucco gázvezeték-projekt, vagyis 2018 környékén érkezhet gáz a közép-ázsiai térségből az európai vezetéken keresztül az öreg kontinensre - számol be a Bloomberg a Süddeutsche által készített Günther Oettinger riportra hivatkozva.

Az unós energetikai biztos állítása szerint 65 százalék az esély arra, hogy még az idén döntés születik a vezeték megépítéséről, amihez hozzátette, hogy 2018 lehet az a dátum, ami előtt gáz érkezhet Európába a Nabuccon keresztül.

A Nabucco a törökországi Ezurumból indulna és Bulgárián, Románián valamint Magyarországon keresztül jutna el az ausztriai Baumgartenbe. A vezeték megépítése kiemelt fontossággal bír Kelet-Európa számára, mert míg a nyugati államok egy viszonylag diverzifikált beszállítói piaccal rendelkeznek, addig régiónk országai, majdhogynem csak a Fehéroroszországon és Ukrajnán érkező orosz gázra hagyatkozhatnak.

Korábban már előfordult, hogy a vezetékről tévesen adtak hírt, annak csúszásával kapcsolatban, úgyhogy lehetséges, hogy most is erről van szó. Bár az, hogy az Unió energetikai biztosának száját hagyta el egy ilyen mondat, semmiképpen sem jelent jót.

A költségeket közel nyolcmilliárd euróra becsülik, de az elmúlt évben lecsökkent nyersanyagárak miatt lehetséges, hogy a jövőben mód adódik a büdzsé karcsúsítására - a jelenleg ismert számok mellett körülbelül kétmilliárd eurót biztosítana a projektben résztvevő hat cég. A finanszírozásba beszáll az Európai Beruházási Bank és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is (ketten együtt hárommilliárd euróval), valamint az EU is biztosított már 200 millió eurót a projekthez. A fennmaradó, körülbelül kétmilliárdos részt bankhitelekből kívánja fedezni a török Botas, a bolgár BEH, román Transgaz, a magyar MOL, az osztrák OMV és a német RWE által létrehozott projekttársaság.

A Nabucco kapacitása meghaladná a 30 milliárd m3/évet és a korábban ismert tervek szerint 2014-től kellene gázt hoznia Európába, igaz, akkor még csak kisebb kapacitással.

A cikkre már a német RWE közszolgáltató - a Nabucco konzorcium tagja - is azt közölte: a Nabucco, az eddigi terveknek megfelelően, 2014-ben megkezdi működését. Az uniós energiaügyi biztos szerint a késedelem ellenére a Nabucco még az EU presztízsberuházása marad, és reményei szerint az idén megszületik a végleges döntés a vezeték megépítéséről. Ennek esélye az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt: tavaly szeptemberben ez az arány még 30 százalék körül volt, most mintegy 65 százalék - becsülte a biztos.

Ugyanakkor Reinhard Mitschek szerint a Nabucco konzorciumnak nincs oka az építési menetrendet változtatni, és hangsúlyozta, hogy a vezeték fokozatosan, 2018-ig éri el teljes szállítási kapacitását, a 31 milliárd köbmétert: évi 8-10 milliárd köbméter szállításával kezdenek, majd 2014-től 2018-ig időre van szükség további kompresszor-állomások kiépítéséhez, amelyek előfeltételei a maximális kapacitás elérésének. Michael Rosen, az RWE szóvivője is azt közölte, cége az idén várja a végső döntést a vezetéképítés megkezdéséről. Ezután, 2011-ben megkezdődhetnek az építési munkálatok, és 2014-ben már folyhat a gáz a vezetéken.