Kínában már 875 ezer milliomos van

2010.04.02. 15:36 Módosítva: 2010.04.02. 15:37

Egyre nő a milliomosok száma Kínában is, a világ jelenleg harmadik gazdasági hatalmában: jelenleg 875 ezer személyt tartanak számon, akiknek vagyona dollárra átszámítva is meghaladja az egymilliót.

A "Hurun" című lap gazdagokat rangsoroló listája szerint a kínai milliomosok száma - a válság dacára - az idén 6,1 százalékkal haladja meg a tavalyit. A milliárdosok, akiknek vagyona több mint egymilliárd jüan (146 millió dollár) a lap szerint több mint 140-en vannak.

A lista szerzője szerint egyrészt a GDP-növekedés szárnyaló üteme, valamint az ingatlanpiaci és tőzsdei felfutás növeli dinamikusan a milliomosok és milliárdosok számát.

Területi eloszlásban a kínai milliomosok 48 százaléka Pekingben, Sanghajban, illetve Kantonban él, átlagéletkoruk pedig nemzetközi összehasonlításban igen alacsony, mindössze 39 év. Ezzel egy kínai "átlagmilliomos" 15 évvel fiatalabb nyugati társainál. Ágazatok szerint ugyanakkor a milliomosok közül a legtöbben az építő- és ingatlaniparban, valamint a feldolgozóiparban vállalkoznak.