Nem teszik közzé a kínai árfolyammanipuláció-jelentést

2010.04.05. 15:04
Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma egyelőre nem teszi közzé azt a tanulmányt, amely a kínai árfolyam-manipulációról szól, mivel az amerikai döntéshozók abban bíznak, hogy a problémákat diplomáciai úton is meg lehet oldani. Valójában kínai kereskedelmi-szankcióktól tartanak.

A nemzetközi kommunikációs stratégia része az, hogy nem tesszük közzé az árfolyam-politikai kérdéseket taglaló jelentést, nyilatkozta Larry Summers, Obama gazdasági tanácsadó csoportjának vezetője az ABC televíziós csatorna tegnapi This Week című műsorában.

Summers elmondta, hogy Timothy Geithner, pénzügyminiszter amiatt döntött a tanulmány közzétételkének elhalasztása mellett, hogy a közeljövőben több alkalommal is találkoznak az amerikai és a kínai döntéshozók (ide értve Barack Obamát és Hu Jianto, kínai elnököt is). A jelentés eredetileg április 15-én látott volna napvilágot.

Tekintettel arra, hogy a következő hónapokban a diplomáciai tárgyalások lesznek a fókuszban Geithner arról nem beszélt, hogy a jelentés mikor lesz nyilvános. Az amerikai döntéshozók minden bizonnyal attól tartanak, hogy a jelentésre (amely minden bizonnyal azzal vádolja a kínai döntéshozókat, hogy manipulálják az árfolyamot) kereskedelmi szankciók bevezetésével válaszol Kína.