Túl kemény az IMF, beijedtek a görögök

2010.04.06. 11:45
Sajtóértesülések szerint Görögország módosítaná a két héttel ezelőtt, az uniós csúcsértekezleten kidolgozott (kétoldalú hitelmegállapodásokból és az IMF szerepvállalásából álló) mentőcsomagot, mivel Athén szerint a Valutaalap feltételei túlságosan kemények. Ezért az – újabb tüntetésektől és zavargásoktól tartó – görög kormány egy világosabb európai mechanizmus kidolgozását szorgalmazza.

A mentőcsomag módosítása azt követően merülhetett fel a görög kormány részéről, miután a miniszterelnök felfogta a Nemzetközi Valutaalap által, a hitelcsomagért cserébe elvárt intézkedésekkel. A Market News Internationalnak (MNI) nyilatkozó athéni illetékes szerint ezeket az újabb lépéseket keménynek találta kormány számos tagja, a kabinet pedig tart a társadalmi és politikai ellenállás kiújulásától, tudósított a Reuters.

A hírügynökség emlékeztetett arra, hogy Athén az EU és az IMF által összeállított mentőövet csak a legvégső esetben venné igénybe. Május végéig Görögországnak 23 milliárd eurónyi lejáró adósságát kell megújítania.

Az MNI értesülései szerint a görög kormány ezért egy világosabb európai mechanizmus kidolgozását tartja szükségesnek az IMF részvétele nélkül, és ez az új intézmény reményeik szerint azonnal reagálna egy bajba jutott ország segítségkérésére.

Nagy a valószínűsége annak, hogy Athén végül mégis külső pénzügyi támogatásra szorul és ezért rendkívül fontos, hogy világosak legyenek a mentőakció feltételei, fogalmazott az athéni forrás.

Annak hírére, hogy a görögök (legalábbis a szavak szintjén) megpróbálnak kihátrálni az IMF szigorú feltételekért nyújtandó pénzügyi segítsége elől, tovább nőtt ma a feszültség a görög eszközpiacokon. A 10 éves görög állampapír német feletti hozamfelára 349 bázispontos múlt csütörtöki zárószintről 355 bázispontra, március 22. óta a legmagasabb szintre tágult. Eközben az 5 éves görög CDS-felára pénteki 347 bázispontról 354 bázispontig ugrott szintén a feszültség jeleként. Ezt jelzi továbbá, hogy a dollár ismét erősödött az euróval szemben a ma hajnali 1,35 közeli szintről 1,34 közelébe. Eközben a görög részvénypiac is gyengélkedik.