Kétszázmillió dollárt csaltak ki amerikai zsidóktól

2010.04.14. 08:12
Ortodox zsidó befektetők megkárosítására specializálódott egy amerikai vállalat. A cég a Madoff-botrányból is ismert úgynevezett Ponzi-csalással 1200 ügyfelét csapta be, 255 millió dollárt csalva ki tőlük.

Steven Byers, a WexTrust Capital alapító elnöke bűnösnek vallotta magát bűnszövetkezet működtetése és értékpapírcsalás vádpontjában a keddi manhattani szövetségi bírósági tárgyaláson. A 47 éves férfit a csalásért 151-188 hónapi börtönre ítélhetik.

A chicagói központú WexTrust vezetői kereskedelmi ingatlanügyletek álcája mögött a befektetők pénzéből saját maguk profitáltak, illetve - a piramisjátékhoz hasonló séma alapján - a korábbi befektetőket fizették ki.

Az amerikai tőzsdefelügyelet adatai szerint a csalók 2005 és 2008 között legalább 1196 befektetőt csaptak be 255 millió dollár értékben. A cég korábbi ügyvezetője, Joseph Shereshevsky feladata volt, hogy "széles körű kapcsolatait" felhasználva becserkéssze az ügyfeleket az ortodox zsidók között. Ő tagadja bűnösségét.

Múlt héten hirdettek ítéletet egy másik Ponzi-csaló ügyében; Tom Petters 52 éves minnesotai üzletemberre egy 3,65 milliárd dolláros csalásért 50 év börtönt róttak ki.

Januárban egy volt dél-floridai ügyvéd vallotta bűnösnek magát Ponzi-csalásban; több mint egymilliárd dollárt csalt ki ügyfeleitől. Ügyében még nem szabtak ki büntetést, 100 évet kaphat.

Ezek az összegek azonban csak töredékei annak a 65 milliárd dolláros kárnak, amelyet Bernard Madoff Wall Street-i csaló okozott ügyfeleinek. Madoff - aki több évtizeden keresztül visszaélt a befektetők bizalmával, látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, a korábbi befektetőknek pedig magas kamathozamot fizetett az új áldozatok pénzéből - jelenleg egy észak-karolinai börtönben tölti 150 éves büntetését.