Az elemzők még nem aggódnak Görögország miatt

2010.04.22. 15:44
Szinte biztos, hogy Görögország a következő két hónapban igénybe veszi a két héttel ezelőtt, EU/IMF által kidolgozott mentőcsomagot - derül ki a Reuters hírügynökség legfrissebb, 50 elemző megkérdezésével készített felméréséből. A hírügynökség piaci körképe szerint rövid távon minimális az esélye a görög államcsődnek (a válaszoló közgazdászok öt százalékos esélyt látnak erre).

Az euróövezet tagállamai nem hagyják magára Görögországot és szükség esetén kimentik - vonhatjuk le a következtetést a Reuters elemzői felméréséből. A megkérdezett közgazdászok 80 százalékos valószínűségét látják annak, hogy a következő két hónapban Athén igénybe veszi a mentőcsomagot. A szakértők rövid távon nem tartanak a görög államcsődtől: a következő 3 hónapban 5 százalékos esélyt látnak erre. Viszont 5 éves időtávon 23 százalékos a görög csőd valószínűsége, ami rögös utat vetít előre a súlyos adósságválsággal küzdő Görögország számára.

Mint ismeretes, az Eurostat ma délelőtti jelentése csak fokozta az aggodalmakat, miszerint a görög költségvetés hiánya tavaly meghaladhatta a 14 százalékos szintet.

Görögország hosszú távú fizetőképességét azonban még mindig jelentős aggodalmak övezik. Luca Mezzomo az Intesa Sanpaolo szakértője szerint a görög mentőcsomaggal csak időt nyer Athén.

Az előttünk álló szuverén (államadósságból fakadó) kockázatokra már több szakértő és a Valutaalap is felhívta a figyelmet, erről bővebben alábbi cikkeinkben olvashatnak. Legutóbb a Moore Capital fedezeti alap szakértői adtak hangot véleményüknek, miszerint elképzelhető az euróövezet széthullása. Louis Moore Bacon cégvezér úgy véli, hogy Görögország kimentésének végzetes következményei lehetnek az egész Európai Unió számára - írta a MarketWatch.

Görögország valószínűleg elhalasztja, illetve csökkenti a kötvénytulajdonosok felé fennálló kötelezettségeinek teljesítését a következő hónapokban - vetítette előre Erik F. Nielsen, a Goldman Sachs londoni közgazdásza a Bloomberg tudósítása szerint. A görög államadósság átstrukturálásával és a mentőcsomaggal Görögország sokkal nagyobb lélegzetvételhez juthat - vélekedik a GS elemzője.