Megbotlott az amerikai pénzügyi reform

2010.04.27. 07:01
Megbotlott a washingtoni szenátusban az amerikai pénzügyi reform elfogadása: a felsőház elutasította a bankok működési szabályait szigorító törvénytervezet plenáris vitára bocsátását, többek között az ellenzéki republikánus szenátorok egységes ellenállása miatt.

A helyi idő szerint hétfőn tartott szavazáson csak 55 demokrata és két független szenátor támogatta a plenáris vita megkezdését, amelyhez 60 "igen" voksra lett volna szükség. A tervezetet ellenző 41 republikánus szenátor egy emberként szavazott "nemmel". Ugyanígy voksolt egy demokrata szenátor és Harry Reid házelnök is, igaz, ez utóbbi taktikai okból: a házszabály miatt később bármikor kezdeményezheti a plenáris vitát.

Barack Obama amerikai elnök közleményében "mélységes csalódottságának" adott hangot a reform akadályozása miatt, hangsúlyozva: az amerikai nép nem engedheti meg magának a törvénytervezet kisiklatását.

A reform hátráltatása valószínűleg nem lesz tartós, mert mindkét párt szeretné megreformálni a pénzügyi ágazatot a novemberi félidős törvényhozási választások előtt.

Az ellenzéki republikánusok - akik a minél kisebb állami szabályozást tartják ideálisnak - alapjában véve egyetértenek azzal, hogy a rendkívül mély gazdasági válság után pénzügyi reformra van szükség. Úgy érzik azonban, hogy a demokrata törvényjavaslat túl agresszív, súlyosan korlátozná az üzleti életet.

Az ABC News/Washington Post közvélemény-kutatása szerint az amerikai lakosság 65 százaléka támogatja a reformot.