Spekulatív szinten a görög adósbesorolás

2010.04.27. 21:36
A Standard & Poor's hitelminősítő először rontott egy euróövezeti tagállam adósbesorolását spekulatív szintre, amelytől így megvonták a befektetésre ajánlott besorolást.

Agresszív mértékben, egyszerre több fokozattal a befektetői kategória alá, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvli" - szintre rontotta kedden az euróövezeti tag Görögország adósbesorolásait a Standard & Poor's. A hitelminősítő arra hivatkozott, hogy egyre szűkebbek a görög kormány gazdaságpolitikai lehetőségei az államadósság-folyamatok fenntartható pályára állítására.

Az S&P szerint ráadásul a magas görög államadóssághoz kapcsolódó középtávú finanszírozási kockázatok is növekszenek, a görög kormány jelentős költségvetési konszolidációs tervei ellenére.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportjának keddi londoni bejelentése szerint Görögország hosszú és rövid futamú szuverén adósosztályzata az eddigi "BBB plusz/A-2"-ről meredeken, számos köztes fokozat kihagyásával "BB plusz/B"-re változik, és az új besorolásokra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás marad érvényben.

Görögország az első euróövezeti tagállam, amelytől valamely nemzetközi hitelminősítő megvonta a befektetésre ajánlott adósbesorolást. Az euróövezeten kívüli EU-tagállamok közül Lettországra és Romániára tartanak érvényben spekulatív osztályzatokat a hitelminősítők.

Az S&P saját becslése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért nettó görög államadósság-ráta az idén eléri a 124 százalékot, jövőre pedig 131 százalékig emelkedik tovább.

A hitelminősítő számításai szerint csak ahhoz, hogy stabilizálni lehessen a görög államra nehezedő adósságterhet, a GDP-érték legalább 13 százalékának megfelelő kiigazítást kell végrehajtani az elsődleges költségvetési egyenlegben a 2008-as állapothoz mérve.

A görög leminősítés bejelentése után minden eddigi rekordot megdöntött a londoni kereskedésben a görög szuverén adósságtörlesztés leállása ellen köthető határidős biztosítási tranzakciók árazása, jelezve, hogy Görögország mint szuverén adós piaci törlesztéskockázati megítélése minden eddiginél rosszabb.