Megreguláznák a hatalmas bónuszokat fizető svájci bankokat

2010.04.30. 16:19

Júniusban szavaz a svájci parlament a svájci bankárok bónuszainak komolyabb megadóztatásáról, miután a UBS vezetői felháborítóan magas bónusz juttatásokat kaptak annak ellenére, hogy a bank veszteséges volt az elmúlt két évben. A parlamentnek szavaznia kell svájci bankokban számlát vezető amerikai adókerülők adatainak kiszolgáltatásáról is, ami fontos az amerikaiakkal való viszony alakulása szempontjából.

A magas bankári bónuszok kiutalása a svájci befektetőket is felháborítja, miután a bankok a második veszteséges évüket zárták 2009-ben és az éves közgyűlésen a résztvevők 40 százaléka a bónusz ellen szavazott.

A svájci kormány azt tervezi, hogy a bankárok bónuszaira magasabb adót vet ki és szigorítaná a bankok (főleg a UBS és a Credit Suisse) tőkemegfelelését, ezzel enyhítve a bankári fizetések megszigorításával kapcsolatos politikai nyomást is. A júniusban a parlament elé kerülő jogszabály tervezet szerint a bónuszok már nem személyi jellegű ráfordításnak, hanem adóköteles vállalati nyereségnek számítana, és ezáltal magasabb adókulccsal adózna - írja a Reuters.

A Svájcban példanélküli jogszabály még messze áll az olyan radikális szabályoktól, mint ami jelenleg Nagy-Britanniában van érvényben, ahol a 25 ezer font feletti bónuszokra 50 százalékos adót vetettek ki. A legnagyobb ellenzéki tömörülés, a szociáldemokrata párt szerint a beterjesztett törvényjavaslat jó irányba mutat, de nem megy elég messzire.

Bár tavaly augusztusban megegyeztek az amerikaiakkal, hogy kiadják USB-ben titkos számlát vezető 4450 adókerülő nevét az amerikai adóhatóságoknak, ez ütközött a svájci jogszabályokkal így a svájci bíróság januárban befagyasztotta az adatok kiszolgáltatását. Az adatok további küldéséhez szintén a törvényhozók jóváhagyása szükséges.