Német bankok is mentik a görögöket

2010.05.04. 16:12
Német bankvezetők kedden ígéretet tettek arra, hogy nem változtatnak a görög állammal szembeni hitel-, illetve kölcsönpolitikájukon. A magánkézben lévő kereskedelmi bankok emellett hozzájárulnak a 22,4 milliárd euróra tervezett német állami szerepvállaláshoz.

Wolfgang Schauble pénzügyminiszter kedden több németországi magánbank, köztük a Deutsche Bank vezetőjével.is megállapodott, akik ígéretet tettek arra, hogy részt vesznek Görögország megsegítésében. A megállapodás értelmében a bankok nem változtatnak az országgal szembeni hitel- és kölcsönpolitikájukon, valamint hozzájárulnak a 22,4 milliárd euróra tervezett állami segélyhez.

A pénzügyminiszter úgy értékelte, hogy a megállapodásnak bizalomépítő jelentősége is van: a politika és a pénzügyi szektor együttes felelősségérzetét jelzi, illetve megerősíti.

Josef Ackermann - aki kezdettől fogva támogatta Görögország megsegítését - annak a nézetnek adott hangot, hogy az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap közös támogatásának nincs alternatívája. A kialakult válság közös megoldását rendkívül fontosnak nevezte, és úgy értékelte, hogy az egyben jelzés az euróövezet számára.

A kormány és a bankok közötti megállapodás megfigyelők szerint jelentős mértékben megkönnyíti a görög támogatási csomag parlamenti jóváhagyását. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek korábban ugyanis a támogatás előfeltételei között említették a magánbankok bevonását.

A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió, valamint Görögország között létrejött megállapodás alapján Athén három év alatt összesen 110 milliárd euró pénzügyi támogatáshoz juthat. A hitel nagyobb részét, 80 milliárd eurót az euróövezet más országai nyújtják, míg a Nemzetközi Valutaalap részesedése 30 milliárd eurót tesz ki.

A német szerepvállalás összesen 22,4 milliárd euró, azaz az euróövezeti államok által nyújtandó támogatás 28 százaléka, egyben legnagyobb hányada. Ebből Berlin még az idén 8,4 milliárdot folyósít Görögországnak.

Nem követik a német példát a francia bankok, ott a kormány részéről ugyanis egyelőre nem történt ilyen irányú megkeresés.