A világ legnagyobb tőzsdei bevezetésére készülnek Kínában

2010.05.05. 09:28

Elemzők szerint a történelem legnagyobb volumenű elsődleges tőzsdei kibocsátása (IPO-ja) áll a küszöbön Kínában, amelynek keretében az Agricultural Bank of China viheti börzére a részvényeit – írja az Equilor.

A Marketwatch beszámolója szerint az utolsó, még nem tőzsdén jegyzett kínai hitelintézet megtette az első lépéseket afelé, hogy a részvényeit a sanghaji és a hong-kongi parkettre is bevezessék. A két börzén történő IPO során a főként mezőgazdasági projekteket hitelező intézet 20 és 30 milliárd dollár közötti friss tőke bevonásával számol, amivel megelőzhetné akár az eddig a legnagyobb tőzsdei kibocsátás rekordját tartó, szintén kínai Industrial & Commercial Bank of China-t, amely 2006-os IPO-ja keretében 22 milliárd dollár értékben adott el részvényeket, igaz továbbra is többségi állami tulajdonban maradt.

A Reuters beszámolója szerint állítólag az Agricultural Bank of China mindet elkövet annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb letudhassa a tranzakciót. A bank vezetése nyilvánvalóan attól tart, hogy a monetáris politika szigorodásával és a nemzetközi befektetői hangulat érezhető bizonytalankodásával, az idő előrehaladtával a piac egyre kevésbé lehet fogékony egy kínai bank mega IPO-jára.

Mindenesetre a megszólaltatott elemzők szerint egyáltalán nem elhibázott most tőzsdére vinni a céget, sőt. Véleményük szerint a kínai bankok egy igen pozitív üzleti ciklus kellős közepén vannak, amelyben a nyereség növekedési üteme kimagasló, míg a problémás hitelek teljes hitelportfolión belüli részaránya csökkenőben van. Szakértők szerint az is az Agricultural Bank of China sikeres bevezetése mellett szólhat, hogy egy gyors IPO-val a bank beelőzheti a főbb riválisait, amelyek bár már a tőzsdén jegyzett cégek táborát erősítik, viszont bejelentették, hogy tőkét kívánnak idén bevonni.

Az Industrial & Commercial Bank of China, a Bank of China, a China Construction Bank és a Bank of Communications mind-mind korábban bejelentette, hogy kötvény- és/vagy részvénykibocsátásra készül 2010-ben összesen 46,5 milliárd dollár értékben azért, hogy felfrissítsék a tőkésítettségüket.