Három halott az athéni tüntetésekben

2010.05.05. 16:46 Módosítva: 2010.05.05. 17:06
Eldurvultak a várható megszorítások elleni tüntetések Athénban. A demonstrálók több épületet felgyújtottak, Molotov-koktélokkal dobálják a vízágyúval oszlatni próbáló rendőröket. Legalább hárman meghaltak, amikor egy bankot rohamoztak meg és gyújtottak fel a tüntetők. Közben a parlamentben megkezdték a vitát a megszorítócsomagról. A görög válság miatt tovább zuhannak a tőzsdék és a feltörekvő piaci valuták, így a forint is.

Legalább három embert meghalt, amikor a feldühödött tüntetők felgyújtottak egy banképületet Athén központjában. Mentés közben a tűzoltók két férfi és egy nő holttestét találták meg, sajtóértesülések szerint mindhárman a bank alkalmazottai voltak, írja a CNN. Az erőszakossá vált tüntetés alatt többen megsebesültek. A hatóságok szerint további halálos áldozatok is lehetnek, a belvárosban ugyanis autók és más épületek is lángokban állnak.

A BBC Online tudósítása szerint a felbőszült tömeget a rendőrök könnygázzal próbálják oszlatni, amire a tüntetők Molotov-koktélokkal és utcakövekkel válaszolnak. A demonstráció békésnek indult, de a parlament épületénél többen összeverekedtek, ami aztán rongálásba csapott át.

Egész Görögországot megbénítják a sztrájkok. A szakszervezetek a kormány megszorító intézkedései ellen tiltakoznak, a közszolgálati dolgozók már kedd reggel 48 órás sztrájkot kezdtek, este a légi irányítók zárták le az ország légterét.

Gyakorlatilag az egész ország leállt, a kórházak csak sürgős eseteket látnak el, az iskolák zárva vannak, a helyi és megyei önkormányzatok csökkentetten működnek, a vám- és gazdasági hivatalok zárva vannak, szinte valamennyi közintézményt bezártak. Részleges sztrájkot tartanak a parlamenti alkalmazottak is, ez azért érdekes, mert ma kezdik meg a megszorító csomag tárgyalását a képviselők. Sztrájkolnak a bírósági, igazságügyi alkalmazottak is. Nem nyitott ki a boltok és a bankok többsége.

A tömegközlekedés is megbénult, annyit megtesznek az ott dolgozók, hogy 10 és 16 óra között néhány villamos, busz és troli közlekedik ugyan, de csak azért, hogy ezzel is segítsék a demonstrálókat. A repülő- és hajóközlekedés teljesen leállt, a villamosok, trolik, buszok és a metró csak reggel tíz és délután négy között járnak. A taxisok azonban pont ebben az időszakban nem dolgoznak majd.

Kedden a kommunista párt szervezésében tüntetők egy csoportja az athéni Akropoliszra kifeszített transzparenseken szólította felkelésre Európa népeit. Ezt a lépést egyébként a kormány elítélte, mert szerintük ezzel rosszat tesznek a görögországi turizmusnak. A kommunista párt lapja, a Rizoszpásztisz is mindenkit az utcára szólít.

Közben megkezdődött a vita a parlamenti bizottságokban a kormány által benyújtott megszorító intézkedésekről, a plénum holnap tárgyal majd a javaslatokról. Az intézkedések között van a 13. és 14. havi fizetések megszüntetése, nagymértékű leépítés, privatizáció, veszteséges állami vállalatok leépítése, bevételek növelése az adók módosításával, emelnék az áfakulcsot, emelnék a jövedéki adót is például a cigarettánál, üzemanyagoknál és alkoholnál. Az egyik legfontosabb lépés az átfogó közigazgatási reform lenne, amely jelentősen csökkentené a közigazgatásban dolgozók számát, és átalakítaná az egész önkormányzati rendszert.

Előzetes felmérések szerint a kormányzó PASZOK egyedül marad, az ellenzéki Új Demokrácia, a Kommunista Párt (KKE), a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) valószínűleg az intézkedések ellen fog szavazni, a Laosz (Ortodox Népi Gyülekezet) álláspontja egyelőre ismeretlen, írja a Kathimeriní. De még a szocialista párton belül is megütközést keltett, hogy keményebb intézkedésekre lehet számítani, mint amiket korábban bejelentettek. Ennek ellenére egyelőre nem tudni olyan kormánypárti képviselőről, aki ne szavazná meg a csomagot.

Az ellenzéken belül sem ért mindenki egyet, hogyan kellene szavazni. Az Új Demokrácia párt elnöke, Andónisz Szamarász egyes források szerint úgy döntött, hogy ellene szavaz az intézkedéseknek. Pártbeli ellenfele, Dóra Bakojánni azonban azt gondolja, hogy az Új Demokrácia kötelessége megszavazni a csomagot.

A gazdasági mellett mostanra politikai káoszba is süllyedő Görögország válsága a világgazdaságra is súlyos hatással van, a pénzpiacokon lényegében pánik tört ki az elmúlt két napban (és a görög tőzsde is mélyrepülésben van). Már kedden 2-4 százalék közötti mértékben estek a feltörekvő piaci valuták, köztük a forint. És bár szerda délre a helyzet megnyugdni látszott, a déltáni athéni események újabb gyengülési hullámot indítottak: az euró 279 forint, a dollár 217 forint, míg a svájci frank 195 forint fölé drágult, közben a pesti tőzsde részvényindexe újabb csaknem ötszáz pontos mínuszba került.

A befektetőket egyre jobban aggasztja az is, hogy a válság tovább terjedhet az eurózóna más gyenge, dél-európai országaira is. A helyzetet csak rontja, hogy éppen ma jelentette be a Moody's: egy lépésben akár két szinttel is lejjebb sorolhatja a portugál adósbesorolást.