Adalbert
13 °C
21 °C

Befagyhatnak a piacok az amerikai zavar után

2010.05.07. 11:01
Rendkívüli módon felerősödött tegnap óta a globális kockázatkerülés, amely a részvénypiacok, a feltörekvő vállalati és államkötvénypiacok zuhanásában, a dollár és az arany szárnyalásában könnyen tetten érhető. A globális kockázatkerülés kiemelten figyelt mutatói (VIX-index, EMBI+ spread) komoly mértékben emelkedtek, és vannak arra utaló jelek, hogy a nemzetközi pénzpiacokon is feszült a helyzet, bár még távolról sem drámai. Egyes információk szerint tegnap este, az amerikai részvénypiaci szabadeséskor az európai kötvény- és bankközi piacokon minimálisra csökkent a likviditás, azaz a 2008-as Lehman-csőd után újra a kiszáradás jelei kezdtek mutatkozni.

Az arany és az amerikai államkötvények kivételével csaknem mindentől szabadultak tegnap a befektetők. Eegyelőre nem látszik nagy feszültség a pénzpiacokon, de a stressz jelei már megfigyelhetők - jelezte a Portfolio.hu érdeklődésére Kovács Szilárd. A Bankár Zrt. portfóliókezelője úgy látja: egyelőre semmi nem utal arra, hogy megnyugodhatnak a piacok. Mivel a görög sztori volt a kirobbantó ok és ez a probléma (fejlett országok eladósodottsága) nem kezelhető egyik napról a másikra, ezért hosszan tartó volatilitásra lehet felkészülni a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon.

A görög adósságválság világméretűvé terjedésének kockázataira az egyik legnevesebb kötvénypiaci szakértő is felhívta tegnap este a figyelmet.

Aggodalom jelei mindenfelé

A volatilitás megugrásának könnyen látható jele, hogy az amerikai S&P 500 részvényindex várt volatilitását jelző VIX-index tegnap komolyat ugrott (30 alattról átmenetileg 40 pont fölé), a feltörekvő kötvénypiacoktól az amerikai felett átlagosan elvárt hozamfelár (EMBI+ spread) a Lehman Brothers amerikai befektetési bank csődje után 2008. október óta a legnagyobb napi ugrást mutatta (32 bázisponttal 323 bázispontra).

A fejlett bankközi piacokon is megjelent estére a stressz: a bankok egymás közti hitelezésének hajlandóságát mutató 3 hónapos Libor-OIS hozamspread 5 hónapja a legnagyobb mértékben emelkedett (13 bázispont fölé). Ez bár még sokkal alacsonyabb, mint a 2008 őszi rekord szintek (450 bázispont körül), de mindenesetre jelzi, hogy a mostani igen feszült globális pénz- és tőkepiaci hangulat, a bankok dél-európai állampapír-kitettségei miatt átterjedhetnek ismét az egymás közti tranzakciók korlátozására is. Ez bizonyára nem segítene a globális gazdasági kilábalásban.

Csődkockázatok

Az államcsődökkel kapcsolatos aggodalmak, illetve a brit választásokkal kapcsolatos bizonytalanság jele, hogy ma reggel az 5 éves brit CDS-felár 16 bázispontos ugrással 102 bázispontos szinten nyitott és a nyugat-európai államok CDS-eiből képzett iTraxx Europe SovX index is hasonló mértékben 186 bázispontra ugrott.

Ma reggel az európai vállalati kötvénypiacok is extrém eladói nyomás alatt állnak, ezt jelzik az adósságokra kiírt CDS-ekből képzett indexek, amelyek komoly mértékben emelkedtek. Az iTraxx Europe index (a 125 legnagyobb vállalat CDS-eire kiírt index) bő 20 bázisponttal 142 bázispontig ugrott, a jellemzően bóvli hitelminősítéssel rendelkező vállalatok kötvényeire kiírt CDS-ekből álló iTraxx Europe Crossover index 600 bázispont fölé ugrott.

Kapituláltak a piacok

A magyar állampapírpiacon tegnap komoly mértékű, 35-40 bázispontos hozamemelkedések következtek be.

Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője a piacok esetleges befagyására utaló jelekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: "A magyar állampapírpiacon valóban szűkössé vált a likviditás, 100 millió forintos eladásokra 10 bázispontos hozamemelkedés következik. A többi piacon mi nem tapasztaltunk 'fagyást'. Általában a pánikhangulattal szokott véget érni egy bear market, erre szerintünk most is van esély, de a mai G7 közlemény sikere lehet a döntő. A görög válság globálissá vált. Valószínűleg szükség van globális gazdaságpolitikai beavatkozásra, a piacok kapituláltak, ismét azt látjuk, hogy a piaci egyensúly nem áll helyre magától. Válaszlépésekben természetesen elegendő lehet az intézkedések kilátásba helyezése is." (Ma rendkívüli telefonkonferenciát tartanak a 7 legfejlettebb ország pénzügyminiszterei a kialakult piaci helyzet és az esetleges válaszlépések megvitatására).