Nem elütés okozta a tőzsdepánikot

2010.05.12. 07:33 Módosítva: 2010.05.12. 12:39
Kizárták a hatóságok annak a lehetőségét, hogy egy tévesen megadott megbízás taszította 1000 pontos mínuszba a Dow Jones indexet múlt csütörtökön - derült ki a mai kongresszusi meghallgatáson.

Nem egy "kövér ujj" adott be hibás megbízást múlt csütörtökön, amikor a Dow Jones történetének legnagyobb napon belüli esését szenvedte el, az amerikai értékpapírfelügyelet (SEC) legalábbis nem talált erre utaló bizonyítékot - mondta a felügyelt elnöke, Mary Schapiro a csütörtöki eseményekkel kapcsolatos mai kongresszusi meghallgatáson.

"Kövér ujjként" azokat a téves megbízásokat emlegetik az amerikai piacokon, amelyek nagyságrendi eltérést okoznak egy-egy értékpapír árfolyamában, ahogy az előzetes hírek szerint csütörtökön is történt. A jövőben viszont egy új megállapodás értelmében az amerikai tőzsdék elejét vennék a csütörtökihez hasonló hirtelen kilengéseknek.

A SEC megállapítása viszont egyúttal azt is jelenti, hogy a többek között az európai krízis miatt is a piacok képesek annyira pattanásig feszültek, hogy ilyen egészen extrém mozgásokra is képesek.