Zapatero-csomagról döntött Madrid

2010.05.12. 16:11
Spanyolország csökkenti az állami alkalmazottak bérét és a nyugdíjakat, valamint visszafogja a beruházásokat és a regionális kormányzatok finanszírozását - jelentette be Madridban Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök szerdán.

Spanyolország csökkenti az állami alkalmazottak bérét, felfüggeszti a nyugdíjak inflációkövető emelését, valamint visszafogja a beruházásokat és a regionális kormányzatok finanszírozását - jelentette be Madridban Jose Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök szerdán. Az intézkedések célja a költségvetési hiány megfékezése, ami egyes félelmek szerint a görögnél is nagyobb válsághoz vezethet.

Zapatero a megszorító intézkedéseket alig néhány nappal azután jelentette be, hogy az EU és az IMF 1000 milliárd eurós alapot hozott létre a euróövezet gyengébb gazdaságainak megsegítésére és alig néhány órával azután, hogy Barack Obama amerikai szorgalmazta nála, hogy hajtson végre "határozott" gazdasági reformokat.

"Egyedülálló, különleges és rendkívüli erőfeszítést kell tennünk az államháztartási hiány csökkentése és annak érdekében, hogy gazdaságunk ismét talpra álljon" - jelentette ki a parlamentben a miniszterelnök.

A közszolgálati béreket az idén 5 százalékkal csökkentik és jövőre is befagyasztják, mondta Zapatero. A kormányfő szerint a kormány két év alatt 15 milliárd eurót fog megspórolni, ebből több mint 6 milliárdot az állami beruházások visszafogásával.

Az intézkedések célja, hogy az idén a GDP 9,3 százalékára csökkenjen költségvetési hiány a 2009-es 11,2 százalékkal szemben. A tervek szerint 2011-ben 6, 2013-ban pedig már csak 3 százalák lesz a deficit.

Az intézkedéseket elutasítják a szakszervezetek, amelyek mindeddig jó kapcsolatokat ápoltak a szocialista kormánnyal, s amelyeknek eddig sikerült megakadályozniuk, hogy 65-ről 67 évre emeljék fel a nyugdíjkorhatárt.

Az ellenzéki konzervatív párt népszerű vezetője, Mariano Rajoy szerint Zapatero hagyta annyira leromlani az államháztartást, hogy Spanyolországot már az EU-nak kell cselekvésre sürgetni, s hogy az országot Brüsszel protektorátusává züllesztette.

"Ezek az intézkedések megerősítik mindazokat (a lépéseket) ... amelyeket a hétvégén Brüsszelben meghoztak, és megfelelnek a piaci várakozásoknak, bár nem sokan gondolták, hogy a miniszterelnök meglépi azokat" - nyilatkozott Nicolas Lopez, az M&G Valores ügynökség madridi képviselője.

Más szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a bejelentette kemény intézkedések sem lesznek elegendők a spanyol gazdaság stabilizáláshoz, ahol az állami szektorra hatalmas nyomás nehezedik vállalatoknak és a háztartásoknak az ingatlanpiac szárnyalása idején felhalmozott adósságai miatt.

Közgazdászok kételkednek benne, hogy a mérsékelten versenyképes spanyol gazdaság képes lesz elérni egy olyan növekedési ütemet, amely alátámasztaná a kormányzatnak a hiány csökkentésével kapcsolatos elképzeléseit. Spanyolországban a munkanélküliség elérte a 20 százalékot.