Hiteleket vesznek a Lehman volt menedzserei

2010.05.14. 10:52
A pénzügyi válság kialakulásában fontos szerepet játszó Lehman Brothers menedzserei új alapokat indítanak Ázsiában, hogy megvásároljanak olyan értékpapírosított eszközöket, ún. CDO-kat, amelyek a pénzügyi válság kialakulását okozták, és amelyben a Lehmannak is nagy szerepe volt.

A Lehman Brothers volt két bankára egy új hedge fundot indított Oracle Capital néven, méghozzá olyan alapot, amely célja a következő 2 hónapban 50 millió dollárból strukturált hiteleket vásárolni. A strukturális hitelek közt találhatóak ázsiai bankoktól, biztosítóktól és vállalatoktól vásárolt ún. CDO-k, amelyek gyakorlatilag értékpapírokba tömörített hitelek, kötvények és egyéb eszközök. Azért is érdekes, mert a pénzügyi válság kialakulásában és a Lehman bedőlésében is nagy szerepe volt a CDO-knak.

Az ázsiai pénzügyi intézmények, akik most örülnek, hogy végre ezeknek a még mindig bizonytalan megtérüléssel kecsegtető papírjaiknak egy részét eladhatják, a krízis óta 41 milliárd dollárt írtak le veszteségként jó minőségűnek titulált amerikai és európai értékpapírok miatt. Nehéz olyan pénzügyi intézményt találni, aminek ne lenne kitettsége ilyen eszközök felé - mondta Leon Hindle, az Oracle partnere, aki a Lehman strukturált hitel és CDO ázsiai részlegének vezetője volt.

A világ pénzügyi intézményei több, mint 1700 milliárd dollárnyi eszközt voltak kénytelenek leírni veszteségként 2007 közepe óta, miközben az 1200 milliárdos CDO piac 90 százaléka értéktelenedett el, köszönhetően többek között a Lehman téves minősítéseinek. A hatodik legnagyobb bankot, a Morgan Stanleyt már vizsgálják a CDO befektetők félrevezetése ügyében, miközben vádat emeltek a Goldman Sachs ellen hasonló ügyben. Az amerikai felügyelet emellett további vizsgálatokat folytat még a válságban érintett bankok és menedzserek ügyében.