Amerikai bankokat perelne Athén

2010.05.17. 08:03 Módosítva: 2010.05.17. 08:05
Görögország pert fontolgat olyan amerikai bankok ellen, amelyeknek szerepük lehetett az ország pénzügyi helyzetének romlásában, és magatartásukkal hozzájárulhattak az adósságválság kialakulásához - közölte Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő vasárnap a CNN amerikai hírtelevízióban.

Papandreu elmondta: a görög parlamentnek a krízis okairól indított vizsgálata után fognak dönteni arról, hogy bírósági úton fellépjenek-e amerikai pénzintézetekkel szemben.

"Görögország meg fogja vizsgálni, hogyan történtek a dolgok" - fogalmazott, és utalt arra, hogy más országokban, az Egyesült Államokban is zajlanak hasonló vizsgálatok esetleges pénzügyi visszaélésekkel, az átláthatóság hiányával kapcsolatban.

Keretes címe

Továbbra is a második világháború óta legsúlyosabb válságukat élik az európai pénzügyi piacok - állítja Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke. A Der Spiegelnek nyilatkozva Trichet úgy vélte, hogy a globális válság 2008-as kezdete óta "drámai időket éltünk és élünk át". Az EKB első embere szerint nincs kétség, hogy "a gazdaság a legnehezebb helyzetben van a második - de lehet, hogy az első - világháború óta". Trichet a mostani euróövezeti fejleményeket hatásaikban a Lehman Brothers 2008 szeptemberi csődjének következményeihez hasonlította. Egyúttal minőségi ugrást sürgetett az euróövezeti országokban a pénzügyi és gazdaságpolitika állami ellenőrzésében, és arra szólította fel a az Európai vezetőket, hogy gyorsítsák hiányaik konszolidálását.

Papandreu azt mondta a CNN-interjúban, hogy a nemzetközi közösségből sokan Görögországot kezdték el hibáztatni. Azt mondta, könnyű Görögországot bűnbakká tenni, pedig a görög szorgalmas, büszke nép. "Követtünk el hibákat" - mondta, és hozzátette, hogy a görögök meg fogják mutatni, hogy betartják kötelességüket.

Amerikai pénzügyi megfigyelők rámutattak: Papandreu közlése az amerikai bankok elleni esetleges peres eljárásról kísérletnek tűnik a felelősség áthárítására. Ugyanakkor feltételezhető, hogy spekulánsok ki akarták használni a helyzetet, nyerészkedve a görög költségvetési válságon. A manipuláció, ha valóban történt ilyen, minden bizonnyal az államadósság-törlesztési kockázat fedezetére kínált hitelpiaci származékos csereügyletek, a CDS-ek szabályozatlan piacán fordult elő. Ebben az esetben viszont kérdéses, hogy Görögország vagy bármelyik másik euroövezetbeli állam milyen peres eljárást indíthat.