Újabb 14,5 milliárd eurót hív le Athén

2010.05.17. 12:10
Újabb, 14,5 milliárd eurós részletet kap Görögország az Európai Unió (EU) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hitelkeretéből - közölték hétfőn athéni pénzügyminisztériumi források.

Az euróövezeti tagállamok által biztosított 14,5 milliárd eurót legkésőbb kedd délig átutalják Athénnak - mondták a dpa német hírügynökség forrásai. A súlyos adósságválsággal küzdő ország vezetése az előző héten kedden kérte a 110 milliárd eurós EU-IMF hitelkeret megnyitását.

A pénzügyminisztérium 5,5 milliárd eurót kért az IMF 30 milliárdjából, és 14,5 milliárdot az euróövezeti tagországok 80 milliárd eurós keretéből. Az IMF már másnap átutalta az 5,5 milliárd eurót a görög nemzeti banknak.

Május 19-én 9 milliárd eurónyi görög állampapír jár le, a piacokról azonban Athén nem tud forrást szerezni. A hitelkeret sürgős megnyitását részben ezért kéri az euróövezeti tagország.

A hitel révén Görögország finanszírozni tudja a hazai össztermék (GDP) nagyjából 120 százalékát kitevő adósságát, cserébe viszont radikális államháztartási kiigazítást kell véghezvinnie. Három év alatt 30 milliárd eurót kell lefaragnia a kiadásokból, és a GDP-arányos hiányt a tavalyi, rekord nagyságú 13,6 százalékról az idén 8,1 százalékra, 2014-re pedig a 3 százalékos uniós határérték alá kell szorítania.