Az USA hízik Európa vesztén

2010.05.24. 20:19
A hétfői Wall Street Journal szerint a 60-as évek óta nem volt ilyen olcsó a jelzáloghitel Amerikában, és ez az európai bajokkal is összefügg.

Az európai pénzügyi problémák nyomán a nemzetközi tőke Amerikában keres menedéket, és ez 50 éves minimumszintre nyomta le a jelzáloghitelek kamatait. A Wall Street Journal című amerikai pénzügyi lap hétfői számában jutott arra a következtetésre, hogy az európai pénzügyi problémák miatt Amerikába áramlik inkább a nemzetközi tőke. Ez pedig ismét olcsóvá tette a jelzáloghitelezést. A még most is tartó nagy gazdasági világválság éppen az amerikai jelzáloghitel-piac kipukkadásával kezdődött, de most ismét olcsó a kamat.

A lapnak nyilatkozó elemzők azt várják, hogy a jelenlegi 4,86 százalékos szintről a nyáron még lejjebb, 4,5 százalékra fog csökkenni az átlagkamat.

Ez éppen ellentétes a korábbi várakozásokkal, az egész házépítési szektor ugyanis a kamatok több hónapos emelkedésére készült annak következtében, hogy a központi bank, a Fed abbahagyta 1,25 ezer milliárd dolláros, jelzálogalapú értékpapírok felvásárlását jelentő piacmentő programját.

A jelzáloghitel-kamatok esését független elemzők elsősorban az európai adósságválsággal és a globális növekedés miatti aggodalmakkal kapcsolják össze. Tény, hogy a világ minden részéről óriási mennyiségű készpénz áramlik az amerikai államkötvénypiacra.