Értékes olajmezők eladására kényerülhet a BP

2010.06.03. 11:04
Olajmezőkben való részesedésétől válhat meg a BP, hogy a Mexikói-Öbölben történt olajkatasztrófa elhárításával kapcsolatos költségeket, valamint bírságok ki tudja fizetni - adta hírül a Bloomberg.

Értékes olajlelőhelyektől válhat meg a BP, hogy az olajszivárgás megfékezésének bődületes költségeit fedezni tudja. Az eladásra felkínált vagyonelemek között lehet a BP 26 százalékos részesedése az alaszkai Prudhoe Bay olajmezőben, amely az USA legnagyobb feltárás alatt levő lelőhelye. Így ez több társaság, köztük a China National Petroleum, az Occidental Petroleum érdeklődését is felkeltheti - mondta a Bloombergnek Douglas Ober, a Petroleum & Resources Corp. vezetője.

Az amerikai földtani intézet becslései szerint eddig mintegy 17-39 millió gallon (64-147 millió liter) olaj ömlött a tengerbe a Mexikói-Öbölben, ami az amerikai történelem legsúlyosabb olajszennyezésének számít. Az Exxon Valdez nevű tartályhajójának elsüllyedésekor a becslések szerint összesen 10,8 millió gallon (40,9 millió liter) nyersolaj ömlött a tengerbe, ami eddig az amerikai partoknál történt legsúlyosabb katasztrófának számított.

A BP becslései szerint csak eddig közel egymilliárd dollárjába került a társaságnak az olajszivárgás megfékezése az elmúlt hat hétben, ami az idei évre várt nettó eredmény 5 százalékát éri el. A legfrissebb szakértői vélemények szerint akár 40 milliárd dollárt is elérhetik a BP költségei az olajszennyezés kapcsán.

Gianna Bern, a Brookshire Advisory & Research alapítója a hírügynökségnek elmondta, jóval nagyobb a valószínűsége annak, hogy a BP eszközeladásokba kezd, minthogy valaki felvásárolja a céget, mivel egyelőre még nem lehet megbecsülni, hogy az olajszivárgás és következményei mekkora költéget emésztenek fel. “Vélhetően kétszer is meggondolja egy vállalat, hogy ajánlatot tegyen a BP-re, a bizalom helyreállítása ugyanis még eltarthat vagy 10 évig" - tette hozzá a szakértő.

A BP részvényei a korábbi tetemes esések után csütörtök reggel százalékot drágultak a londoni kereskedésben.