A nap kérdése a Wall Street Journaltól

2010.06.04. 19:12
Valószínű, hogy Görögország sorsára jut Magyarország? - ez a nap európai kérdése a legtekintélyesebb amerikai üzleti napilap, a The Wall Street Journal pénteki online kiadásában.

Fej-fej mellett halad a szavazás a Wall Street Journal által feltett kérdésben, hogy Görögország sorsára jut-e Magyarország. Az olvasók igennel és nemmel szavazhatnak a nap kérdésére az újság honlapján. Pénteken, budapesti idő szerint 19.0-ig 189-en nyilvánítottak véleményt: 50,3 százalék (95 szavazó) szerint van esély arra, hogy Magyarország megismétli a görög válságot, 49,7 százalék (94 olvasó) nem tartja ezt valószínűnek.

A The Wall Street Journal - amely az Egyesült Államok legnagyobb, 2,1 milliós példányszámú lapja - a kérdést magyarázva megjegyezte: az új magyar kormány nem tudta pénteken megnyugtatni a pénzügyi piacokat, ahol az okozott zavarokat, hogy a kormánypárt egy vezető tisztviselője figyelmeztetett, Magyarországot görög típusú pénzügyi összeomlás fenyegeti.

A forint meggyengült a devizapiacokon, miután Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke csütörtökön kijelentette: az ország a göröghöz hasonló szuverén adósságválságban van. A kormánypárti politikus egy konferencián úgy fogalmazott, "szűk esélyünk van arra, hogy elkerüljük Görögország helyzetét, a helyzet ugyanis sokkal rosszabb, mint hittük", a jelenlegi cél a közvetlen államcsőd elkerülése.